Ponedeljak, 30. oktobar 2006.

Susret delegacija odbora za spoljne poslove parlamenata Srbije i Italije

Delegacija Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije, koju je predvodila predsednica Gordana Čomić, susrela se u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Odbora za spoljnu politiku Poslaničkog doma Parlamenta Italije, na čelu sa predsednikom Odbora Umbertom Ranierijem.Delegacija Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije, koju je predvodila predsednica Gordana Čomić, susrela se u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Odbora za spoljnu politiku Poslaničkog doma Parlamenta Italije, na čelu sa predsednikom Odbora Umbertom Ranierijem.
Napominjući da je ovo prva poseta jedne strane delegacije Narodnoj skupštini nakon potvrđivanja ustava Republike Srbije na referendumu, predsednica Čomić je naglasila da nam predstoje izbori koji treba da stabilizuju političke prilike u zemlji, ojačaju državne institucije istvore uslove da pravna država demokratskim sredstvima rešava brojne probleme, a pre svega, ubrza reforme u privredi i društvu koje imaju za cilj izgradnju moderne evropske države.

Predsednica Odbora je izrazila zadovoljstvo nedavnim izjavama najviših italijanskih zvaničnika koji su se založili za nediskriminatorski odnos prema Srbiji i za što skoriji nastavak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.
Italijanski parlamentarci založili su se za intenzivniju saradnju dva parlamenta, koja treba da doprinese boljem uzajamnom razumevanju i jačanju odnosa. Oni su podržali što skoriji nastavak pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i NATO, uz uslov pune saradnja sa Haškim tribunalom.
Članovi Odbora su u razgovoru ukazali da je Italija naš važan partner na ekonomskom planu i pozdravili sve veće prisustvo italijanskih investitora u Srbiji.Oni su istakli da će daljem jačanju uzajamne saradnje sigurno doprineti liberalizacija viznog režima sa Italijom i jačanje regionalne saradnje.

Narodni poslanici su u razgovoru istakli da cene zalaganje Italije za objektivan pristup i uravnoteženo rešenje statusa Kosova i Metohije putem pregovora, a odbacili su svako jednostrano nametanje rešenja od strane međunarodne zajednice.Oni su ukazali da je Srbija spremna da Kosovu i Metohiji prizna najširu moguću autonomiju, ali da nijedna politička stranka neće prihvatiti oduzimanje 15 odsto njene državne teritorije. Umesto stabilnosti, nasilno otcepljenje donelo bi celom regionu Balkana nove sukobe i nestabilnost, rečeno je u razgovoru.
Članovi Odbora podržali su kandidaturu Italije za nestalnog člana Saveta Bezbednosti UN za period 2007-2008.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5