1. decembar 2022. Susret delegacija odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije i Velike narodne skupštine Republike Turske

1. decembar 2022. Susret delegacija odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije i Velike narodne skupštine Republike Turske

Četvrtak, 1. decembar 2022.

Susret delegacija odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije i Velike narodne skupštine Republike Turske

Članovi Odbora za spoljne poslove, na čelu sa predsednikom Odbora Borkom Stefanovićem, sastali su se danas u Narodnoj skupštini sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turske, koju predvodi predsednik Odbora Akif Čagataj Kilič.


Navodeći da ova poseta pruža priliku da se nastavi uspešna međuparlamentarna saradnja, Borko Stefanović je istakao i da su odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija.

Turska je velika, uticajna zemlja i dobar primer za Srbiju, imajući u vidu da je sačuvala nezavisnost i svoje nacionalne interese u teškim vremenima, ukazao je Stefanović. On je istakao nužnost učlanjenja Srbije u EU u što kraćem roku, ukazavši da je to državni interes.

Predsednik Odobora je u razgovoru ocenio i da, uprkos tome što je priznala nezavisnot tzv. države Kosovo, Turska konstruktivno pristupa pitanju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Stefanović je naglasio da Beograd nikad neće priznati nezavisnost, niti podržati članstvo tzv. Kosova u UN, i onda kada bude bio postignut sporazum sa Prištinom.

On je upozorio i na veliku opasnost i moguće komplikovanje situacije u slučaju članstva tzv. Kosova u NATO, i zamolio turske kolege da iskoriste svoj uticaj kako bi ukazali na štetnost takvog čina.

Borko Stefanović se osvrnuo i na uspešnu privrednu saradnju između Srbije i Turske i izrazio uverenje da će biti nastavljena istim trendom, kroz nove investicije i zajedničke infrastrukturne projekte u Srbiji. Ocenio je da je Turska, sa svojom snažnom ekonomijom, faktor stabilnosti na dva kontinenta, i dodao da je značajno što je Turska prepoznala ključnu ulogu Srbije za stabilnost Zapadnog Balkana.

Predsednik Odbora za spoljne poslove turskog parlamenta Akif Čagataj Kilič složio se da su odnosi dve zemlje u usponu i dodao da je tome u velikoj meri doprineo direktni dijalog između dva predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića. Ocenio je da trgovinska razmena raste svakim danom, kao i da u turizmu stoji veliki potencijal za dalji razvoj naših odnosa, posebno imajući u vidu da je potpisan sporazum o putovanju sa ličnim kartama, koji srpska strana još treba da ratifikuje.

Kilič je naveo i da problemi između Beograda i Prištine, kao i sva otvorena pitanja treba da se rešavaju dijalogom.

Sastanku je prisustvovala i zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Marina Raguš, kao i članovi Odbora Usame Zukorlić, Elvira Kovač, Draginja Vlk, Nemanja Joksimović, Nataša Jovanović, Biljana Pantić Pilja, Uglješa Marković i Dunja Simonović Bratić.

Marina Raguš se u razgovoru osvrnula posebno na trenutnu situaciju u Evropi, i posledice sukoba u Ukrajini. Ukazala je da Srbija podržava poštovanje međunarodnog prava i da je očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake države od ključnog značaja, te je podsetila da je Srbija osudila rusku agresiju na teritoriju Ukrajine. Raguš je istakla da u ovim okolnostima, energetika predstavlja najveći izazov za nas i da je neophodna energetska diverzifikacija. U tom smislu, Turski tok pruža energetsku stabilnost potrebnu za našu zemlju, građane i privredu, ocenila je Raguš.

Sagovornici su tokom razgovora naglasili značaj ostvarene privredne saradnje i ukazali da turske firme u Srbiji zapošljavaju preko 6000 radnika. Zajednički su ocenili važnost infrastrukturnih projekata koji se izvode, a Usame Zukorlić je ukazao da postoji i dodatni prostor za ulaganja i razvoj infrastrukture na području Sandžaka. Jednosglasno su osudili terorističke napade u Istanbulu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja