Ponedeljak, 3. septembar 2007.

Susret delegacija odbora za inostrane poslove i za evropske integracije sa danskim parlamentarcima

Delegacija odbora za inostrane poslove i za evropske integracije Narodne skupštine Srbije, koju je predvodio predsednik Odbora za inostrane poslove dr Dragoljub Mićunović, sastala se danas sa višečlanom delegacijom Odbora za spoljne poslove Parlamenta Danske, na čelu sa predsednicom Odbora Gite Lilelund Bek.Delegacija odbora za inostrane poslove i za evropske integracije Narodne skupštine Srbije, koju je predvodio predsednik Odbora za inostrane poslove dr Dragoljub Mićunović, sastala se danas sa višečlanom delegacijom Odbora za spoljne poslove Parlamenta Danske, na čelu sa predsednicom Odbora Gite Lilelund Bek. Ovo je prva poseta danskih parlamentaraca Srbiji od kako je, u novembru 1979. godine, predsednik danskog Parlamenta posetio bivšu SFRJ.

Danski parlamentarci interesovali su se za politička dešavanja u Srbiji, a posebno za aktivnosti vezane za priključenje Evropskoj uniji i za zvanične stavove o budućem statusu Kosova i Metohije.

Predsednik Odbora za evropske integracije Miloš Jevtić istakao je da priključenje Evropskoj uniji strateški prioritet Srbije i da će Parlament i Vlada intenzivirati svoje aktivnosti u tom pravcu, s ciljem da se do kraja ove godine parafira, a potom i zaključi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, a da do kraja 2008. Srbija bude kandidat za članstvo u EU. On je posebno naglasio da bi Narodna skupština, do podnošenja izveštaja Evropske komisije u novembru, trebalo da usvoji 44 zakona i dodao da će Parlament ubrzati proceduru usvajanja zakona kojima se domaće zakonodavstvo usklađuje sa evropskim. Jevtić je, takođe, ukazao da je za javno mnjenje u Srbiji bitan stav Brisela da su naše integrisanje u EU i rešavanje statusa Kosova i Metohije dva odvojena procesa.

Predsednik Mićunović je podsetio da je međunarodna zajednica, prilikom raspada bivše SFRJ, kombinovala principe poštovanja granica tadašnjih republika bivše SFRJ i prava naroda na samoopredeljenje, a da bi se u slučaju nezavisnosti Kosova i Metohije odustalo od prvog principa, proklamovanog Poveljom UN i Helsinškim dokumntima, i akcent stavilo isključivo na pravo naroda na samooredeljenje. On je ocenio da je pred pregovaračima težak zadatak da u nastavku pregovora nađu kompromisno rešenje koje će poštovati postojeće granice i zadovoljiti težnje za samooredeljenjem.

Danske parlamentarce je integresovalo kakve bi bile reakcije u Srbiji u slučaju eventualnog jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova od strane pojedinih država ili međunardone zajednice. Članovi naše delegacije upozorili su da bi svako jednostrano rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije ugrozilo bezbednost čitavog regiona, kao i buduće odnose među etničkim grupama i izrazili očekivanje da će u nastavku pregovora biti pronađeno kompromisno održivo rešenje koje će poštovati međunarodno pravo, prava srpskog naroda i albanske nacionalne zajednice.

U razgovoru je bilo reči i o teškom položaju izbeglica i raseljenih lica, kojih je u Srbiji oko milion, posebno o njihovom socijalno-ekonomskom statusu i teškoćama sa kojima se suočavaju pri pokušaju povratka u svoje domove.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31