Četvrtak, 7. decembar 2006.

Susret delegacija Odbora za evropske integracije Parlamenata Srbije i Mađarske

Delegacija Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije, koju je predvodila predsednica Suzana Grubješić, razgovarala je danas u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Odbora za evropske poslove Parlamenta Mađarske, na čelu sa predsednikom Matijašom Eršijem.


Delegacija Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije, koju je predvodila predsednica Suzana Grubješić, razgovarala je danas u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Odbora za evropske poslove Parlamenta Mađarske, na čelu sa predsednikom Matijašom Eršijem.
Mađarske parlamentarce pozdravio je predsednik Narodne skupštine Predrag Marković, istakavši da će ova poseta dati novi podstrek saradnji parlamenata dve zemlje koja je inače tokom poslednje dve godine veoma dobra i na bilateralnom planu i u međunarodnim organizacijama. On je podsetio da je ovaj skupštinski saziv usvojio Rezoluciju o pridruživanju Evropskoj uniji, kao i da je Evropska komisija u svom Izveštaju o napretku Srbije u procesu pridruživanja u 2006. godini pozitivno ocenila rad Narodne skupštine Republike Srbije. Marković je rekao i da će Srbija, nakon prijema u Partnerstvo za mir, nastojati da se ubrzaju i pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Predsednica Odbora za evropske integracije Suzana Grubješić je takođe ukazala na značaj obnavljanja pregovora sa Evropskom unijom, navodeći da postoje nagoveštaji da će se to desiti već posle januarskih parlamentarnih izbora. Nastavak pregovora, po njenoj oceni, doprineće daljoj demokratizaciji i stabilizaciji prilika ne samo u Srbiji, već i u celom regionu.Ona je istakla da je prijem naše zemlje u Partnerstvo za mir važan iz političkih, ekonomskih i bezbednosnih razloga i izrazila uverenje da su nam time zapravo otvorene evroatlanske perspektive.
Suzana Grubješić je istakla da će novi parlament i vlada Srbije morati da nastave pregovore o Kosovu i Metohiji koji bi trebalo da budu okončani kompromisnim i održivim rešenjem, prihvatljivim za obe strane.
Mađarska je veoma zainteresovana za saradnju sa susednom Srbijom i za njeno priključenje Evropskoj uniji i spremna je da joj na tom putu pomogne, istakao je predsednik Odbora za evropske poslove mađarskog Parlamenta Matijaš Erši. Zalažući se za jačanje saradnje sa zemljama zapadnog Balkana, s posebno sa susednim zemljama, Mađarska smatra da će se na taj način u ovom regionu uspostaviti trajna stabilnost i time poboljšati i položaj mađarske nacionalne manjine u tim zemljama.
Erši je podsetio da su se i parlamentarci njegove zemlje na poslednjem zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope založili za prijem Srbije u Partnerstvo za mir.
U razgovoru je naviše pažnje posvećeno položaju mađarske nacionalne manjine u Vojvodini. Članovi Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Srbije ocenili su da je položaj ove manjine u našoj zemlji poboljšan, da je broj etnički izazvanih incidenata znatno smanjen kao i da su oni pojedinačnog karaktera. Oni su istakli da se pitanja daljeg unapređenja položaja mađarske manjine u Srbiji i srpske manjine u Mađarskoj najbolje mogu rešavati na bilateralnom planu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31