Utorak, 7. novembar 2006.

Susret Parlamentarnih delegacija Srbije i Ruske Federacije

Delegacija Državne Dume Ruske Federacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, koja boravi u poseti Republici Srbiji od 7. do 9. novembra, posetila je 7. novembra Dom Narodne skupštine.Delegacija Državne Dume Ruske Federacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, koja boravi u poseti Republici Srbiji od 7. do 9. novembra, posetila je 7. novembra Dom Narodne skupštine. Parlamentarnu delegaciju Ruske Federacije predvodi prvi potpredsednik Državne Dume Ljubov Sliska, a njihov domaćin je šef stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u PS OEBS-a Suzana Grubješić.
U Domu Narodne skupštine gosti iz Rusije prvo su se sreli sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije Predragom Markovićem. Predsednik Marković je u razgovoru istakao zadovoljstvo spremnošću dve nacionalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a da potpišu Memorandum o saradnji čime će se nastaviti razvijanje tradicionalno dobrih odnosa Srbije i Rusije i na parlamentarnom nivou, a posebno u momentu kada je Srbija dobila novi Ustav koji će biti proglašen na sutrašnjoj svečanoj sednici Narodne skupštine.

Ljubov Sliska je navela da je Rusija bila, jeste i biće pouzdan partner Srbije i čestitala na uspešno sprovedenom referendumskom procesu u kome su građani Srbije potvrdili donošenje novog Ustava. Ona je ponovila da Ruska Federacija neće menjati svoj stav povodom procesa pregovora o rešavanju statusa Kosova i Metohije i istakla da pregovori ne smeju biti ograničavani rokovima. Ona je izrazila zadovoljstvo što će Državna Duma i Narodna skupština danas potpisati prvi memorandum u okviru parlamentarne saradnje dve zemlje. Ona je ujedno uputula inicijativu predsedniku Markoviću da se u 2007. godini formira srpko-ruski parlamentarni forum o pitanjima dalje saradnje Srbije i Rusije.
Članovi delegacije Državne Dume razgovarali su zatim sa članovima stalne delegacije Narodne skupštine Srbije u PS OEBS-a, na čelu sa šefom delegacije Suzanom Grubješić.
U razgovoru su potvrđeni tradicionalno prijateljski i bliski odnosi izmeću dve zemlje, zasnovani na razvijenim kulturnim i duhovnim vezama i na uzajamnim interesima. Posebno je ukazano na dobru međusobnu saradnju u međunarodnim i regionalnim organizacijama, koja proističe iz istovetnih ili sličnih stavova o mnogim važnim pitanjima.

Suzana Grubješić je naglasila da naša zemlja visoko ceni zalaganje Rusije, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN i članice Kontakt grupe da se u rešavanju budućeg statusa Kosova i Metohije u potpunosti poštuje Rezolucija SB UN 1244 i do rešenja dođe kompromisom, u dijalogu Beograda i Prištine.
Šef ruske parlamentarne delegacije Ljubov Sliska istakla je da je Rusija takođe prošla kroz težak period kroz koji sada prolazi Srbija i da stoga razume teškoće sa kojima se suočava, a posebno situaciju u vezi sa Kosovom i Metohijom. Ona se založila za proširenje svih vidova parlamentarne saradnje i zajedničko delovanje dve delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, posebno kada je reč o pitanjima od interesa za obe zemlje.
Po završetku razgovora, šefovi dveju parlamentarnih delegacija u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Suzana Grubješić i Ljubov Sliska potpisale su Memorandum o saradnji delegacija Republike Srbije i Ruske Federacije u PS OEBS-a, koji predstavlja prvi dokument o bilateralnoj saradnji potpisan na nivou delegacija PS OEBS-a dve države.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja