Petak, 3. novembar 2006.

Susret Parlamentarnih delegacija Srbije i Bugarske

Na poziv šefa stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Suzane Grubješić, našu zemlju posetila je delegacija Parlamenta Bugarske u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, koju je predvodila šef delegacije Vanja Cvetkova.Na poziv šefa stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Suzane Grubješić, našu zemlju posetila je delegacija Parlamenta Bugarske u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, koju je predvodila šef delegacije Vanja Cvetkova.
U Domu Narodne skupštine goste je pozdravio predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković. On je čestitao bugarskim parlamentarcima na skorom ulasku u Evropsku uniju i zahvalio im na pomoći koju pružaju Srbiji na međunarodnom planu. Izrazio je uverenje da će se inače dobri odnosi između dve susedne zemlje i dalje razvijati i da će one u skoroj budućnosti deliti iste vrednosti koje proizlaze iz članstva u Evropskoj uniji.

Predsednik Marković je istakao da će Narodna skupština činiti sve što je u njenoj nadležnosti radi unapređenja parlamentarnih i ukupnih odnosa između Srbije i Bugarske, koje su, kako je rekao, odgovorne za stabilnost celog regiona.
Šef stalne delegacije bugarskog Parlamenta u OEBS-u Vanja Cvetkova je izrazila podršku naporima koje čini Srbija u rešavanju najvažnijih problema, a pre svega pitanja statusa Kosova i Metohije, i naglasila da je rešenje statusa Pokrajine uslov za evropsku integraciju zemalja zapadnog Balkana i za stabilnost i bezbednost celog regiona.
Šef naše delegacije u PS OEBS-a Suzana Grubješić ocenila je dragocenom podršku Bugarske Srbiji u procesu priključenja Evropskoj uniji i evroatlanskim integracijama i ukazala na značaj saradnje dve zemlje u okviru regionalnih inicijativa, na ekonomskom planu i u borbi protiv organizovanog kriminala. Posebno je ukazala na važnost nastavka direktnih pregovora o Kosovu i Metohiji i podrške koju susedna Bugarska pruža s tim u vezi.

U razgovoru je učestvovala i član naše stalne delegacije pri PS OEBS-a Gordana Čomić koja je naglasila da dve zemlje imaju mnoge zajedničke političke i ekonomske interese i mnogo mogućnosti za saradnju. Briga za unapređenje kvaliteta života manjinskih zajednica u dve države je takođe jedan od prioriteta. Čomić je kao pozitivan primer navela započetu saradnju u evroregionu Sofija-Niš-Skoplje, koja će doprineti proširenju ekonomske, kulturne i drugih vidova saradnje.
Sagovornici su se složili u oceni da je nastavak pregovora o statusu Kosova i Metohije i iznalaženje rešenja mirnim i demokratskim putem od važnosti za stabilnost i bezbednost čitavog regiona, za šta se zalaže i Parlamentarna skupština OEBS-a.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5