29. novembar 2018. Učesnici sastanka

29. novembar 2018. Učesnici sastanka

Četvrtak, 29. novembar 2018.

Susret Odbora za evropske integracije sa Odborom za spoljne i evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Republike Italije

Zamenica predsednika i članovi Odbora za evropske integracije sastali su se danas, u Domu Narodne skupštine, sa predsednicom i članovima Odbora za spoljne i evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Republike Italije i tom prilikom razgovarali o unapređenju parlamentarne saradnje, o evropskim integracijama i o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji.


Na početku sastanka, zamenica predsednika Odbora za evropske integracije Elvira Kovač poželela je dobrodošlicu delegaciji italijanskog parlamenta i ukazala na činjenicu da pridruživanje Evropskoj uniji predstavlja strateško opredeljenje Srbije i dodala da u Narodnoj skupštini postoji većinska podrška po pitanju evropskih integracija.

Kovač je istakla da su poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji veoma nepovoljna, ne samo za proces pridruživanja Srbije EU, već i celog Zapadnog Balkana. Srbija je spremna da otvorena pitanja rešava dijalogom i mirnim putem i kako navodi Kovač, potpisani sporazumi moraju se poštovati.

Tokom sastanka, upoznala je sagovornike sa radom Odbora za evropske integracije, istakavši da je Srbija otpočela pregovore o članstvu početkom 2014. godine, a u decembru 2015. godine su otvorena prva pregovaračka poglavlja. Do sada je otvoreno 14 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Istakla je da je prema poslednjim istraživanjima, podrška građana za članstvo u EU oko 52 odsto, dok reforme podržava oko 70 odsto naših građana.

Marta Grande, predsednica Odbora za spoljne i evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Republike Italije istakla da je Srbija ključna zemlja za stabilnost Zapadnog Balkana.

Govoreći o političkoj situaciji Srbije, Grande je istakla da je Srbija svojim stavom, svojom uravnoteženošću, povodom odluke privremenih institucija samouprave u Prištini da poveća takse na 100 odsto na uvoz srpske robe, pokazala svoj nacionalni ponos i pokazala na kom je političkom nivou.

Grande je izrazila nadu za produbljivanjem međuparlamentarne saradnje, i upoznala srpsku delegaciju da je u parlamentu Italije nedavno formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom. Takođe, delegacija Italije je pohvalila reoforme koje Srbija sprovodi i istakla da je Italija spremna i dalje da pruža podršku Srbiji na putu ka EU.

U razgovoru su učestvovali članovi i zamenici članova Odbora: Ivana Nikolić, dr Muamer Bačevac, Dušica Stojković, Gordana Čomić, Zvonimir Đokić i Žarko Mićin koji su tokom sastanka upoznali delegaciju Italije sa spoljnopolitičkom situacijom Srbije, otvorenim pitanjima u dijalogu sa Prištinom i o reformama koje Srbija sprovodi u cilju dostizanja evropskih standarda.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
nedelja, 5. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja