14. maj 2021. Učesnici sastanka

14. maj 2021. Učesnici sastanka

Petak, 14. maj 2021.

Susret Odbora za evropske integracije i delegacije Direktorata za spoljne poslove Parlamenta Mađarske

Predsednica i članovi Odbora za evropske integracije razgovarali su danas sa delegacijom Direktorata za spoljne poslove Parlamenta Mađarske o procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji i mogućnostima unapređenja parlamentarne saradnje.


Predsednica Odbora Elvira Kovač informisala je šefa mađarske delegacije da je Vlada Republike Srbije usvojila dve nove pregovaračke pozicije sa Evropskom unijom i najavila usvajanje još dve pregovaračke pozicije do kraja tekućeg meseca. Ona je izrazila zahvalnost na snažnoj podršci koju Mađarska pruža Srbiji na njenom evropskom putu i naglasila da je u tako delikatnom procesu veoma važno imati prijateljsku pomoć od nekoga ko dobro poznaje situaciju i specifičnosti sa kojima se Srbija suočava i nosi, a to najbolje zna komšijska zemlja.

Šef delegacije Direktorata za spoljne poslove Parlamenta Mađarske Peter Šardi izrazio je zadovoljstvo posetom, kao i nadu da će srpski parlamentarci u najskorije vreme posetiti mađarski Parlament. On je naglasio da postoji mnogo prostora za unapređenje parlamentarne saradnje. Sagovornici su se složili da su uzajamne posete neophodne i izrazili nadu da će pandemijska situacija dozvoliti da budu realizovane u najskorije vreme. Podsetio je da se ove godine u Budimpešti održava sastanak predsednika parlamenata jugoistočne Evrope i izrazio zadovoljstvo što će učešće na predstojećem sastanku uzeti i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić. On je takođe najavio skoru posetu predsednika mađarskog Parlamenta Srbiji.

Šardi je rekao da Srbija ima punu podršku Mađarske po pitanju evrointegracija i ponudio pomoć mađarskog Parlamenta kroz programe i projekte, pogotovo nakon što je Srbija prihvatila novu metodologiju EU.

Članica Odbora Dušica Stojković naglasila je da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou u savremenoj istoriji. Izrazila je zahvalnost na podršci Mađarske u procesu evrointegracija, ali i tokom pandemije izazvane virusom COVID - 19. Stojković je naglasila da Srbija ima velika očekivanja od investicionog okvira za Zapadni Balkan, prema kojem će velika količina novca biti usmerena za Zelenu agendu, cirkularnu ekonomiju, konkurentnost privrede, jačanje regionalne saradnje i ekološke projekte. Na kraju je istakla da u ovom sazivu među poslanicima nema evroskeptika, ali da smatra da je neophodno dodatno raditi na upoznavanju i informisanju građana o toku integracija, te se interesovala za konkretne programe i projekte koji bi mogli da budu realizovani između dva parlamenta.

Članica Odbora Dubravka Filipovki istakla je da je lepo videti dobronamerne komšije i istakla da je glas Mađarske u podršci Srbiji na njenom putu ka EU, veoma važan. Ona je naglasila da je Srbija posvećena ispunjavanju obaveza koje taj proces nalaže.

Član Odbora Nemanja Joksimović rekao je da su premijer Mađarske Viktor Orban i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uradili odličan posao u približavanju naših zemalja i da je sada značajno da i parlamenti daju doprinos dodatnom jačanju saradnje.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja