13. maj 2021. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom i delegacija Direktorata za spoljne poslove Parlamenta Mađarske

13. maj 2021. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom i delegacija Direktorata za spoljne poslove Parlamenta Mađarske

Četvrtak, 13. maj 2021.

Susret članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom i delegacije Direktorata za spoljne poslove Parlamenta Mađarske

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom Predrag Rajić i članovi grupe razgovarali su u Domu Narodne skupštine sa delegacijom Direktorata za spoljne poslove Parlamenta Mađarske o unapređenju odnosa dve zemlje.


Prema rečima Predraga Rajića odnosi Srbije i Mađarske su na istorijski najvišem mogućem nivou, o čemu svedoče učestale aktivnosti naših zvaničnika i dobri odnosi predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana.

Rajić je upoznao sagovornike da Poslaničku grupu prijateljstva sa Mađarskom čini 68 narodnih poslanika i da je na 17. mestu po brojnosti od ukupno 182 poslaničke grupe prijateljstava u Narodnoj skupštini.

Istakao je da su odnosi dve zemlje istorijski i prijateljski i dodao da postoji prostor za unapređenje saradnje u svim oblastima. Ukazao je na značaj parlamentarne saradnje, jer kako je rekao Parlament čine narodni poslanici koji predstavljaju glas naroda i samim tim narodni poslanici mogu da utvrde konkretne predloge za dodatno unapređenje saradnje.

Kada je reč o saradnji dve države po pitanju odnosa prema nacionalnim manjinama, Rajić je istakao da se mađarske vlasti brinu o srpskoj nacionalnoj manjini kao i rukovodstvo Srbije o mađarskoj manjini u Srbiji.

„Srpski i mađarski interesi poklapaju se toliko da nam je skoro sve zajedničko osim jezika“ podvukao je Rajić.

Ukazao na značajnu kulturnu istoriju koja povezuje naše dve zemlje i zaključio se kroz učenje jezika, kultura najbolje upoznaje.

Rajić je izrazio zadovoljstvo predstojećom posetom ambasadora Mađarske krajem maja ove godine, koji će tim povodom imati sastanak sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom.

Predsednik Rajić je govorio i o uspešno sprovedenoj imunizaciji stanovništva u Srbiji, po čemu Srbija i Mađarska zauzimaju vodeće mesto u Evropi.

Šef delegacije Direktorata za spoljne poslove Parlamenta Mađarske Peter Šardi izrazio je zadovoljstvo posetom i složio se da sa Predragom Rajićem da su odnosi dve zemlje na zavidnom nivou.

Naveo je da Poslaničku grupu prijateljstva sa Srbijom u Mađarskom parlamentu čini 11 narodnih poslanika. Prema rečima Petera Šardija, cilj ove posete je da još više oživimo parlamentarnu saradnju i tim povodom pozvao članove PGP sa Mađarkom da posete mađarski Parlament.

Podsetio je da se ove godine u Budimpešti održava sastanak predsednika parlamenata jugoistočne Evrope i izrazio nadu da će učešće na predstojećem sastanku uzeti i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije.

Istakao je da je administracija Mađarske pruža punu podršku Srbiji na njenom evropskom putu.

Na kraju sastanka sagovornici su zaključili da dve zemlje imaju odlične sveukupne bilateralne odnose i izrazili nadu da će se u skorije vreme, kada se za to steknu uslovi izazvani pandemijom Korona virusom, organizovati uzajamne posete parlamentaraca.

Sastanku su prisustvovali i članovi PGP sa Mađarskom, Vuk Mirčetić, Luka Kebara, Mladen Bošković, Goran Milić, Andrijana Pupovac, Marko Mladenović, Lav Pajkić, Nevena Vujadinović, Vesna Ranković, Nevena Đurić, Gojko Palalić i Maja Grbić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja