18. januar 2023. Učesnici sastanka

18. januar 2023. Učesnici sastanka

Sreda, 18. januar 2023.

Susret članova PGP sa Kazahstanom sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Kazahstanom sastali su se danas u Narodnoj skupštini sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji Nj.E Madijem Atamkulovim i tom prilikom su zajednički ocenili da su odnosi između dve zemlje prijateljski i bez otvorenih pitanja, kao i da postoji prostor da se unapredi saradnja u mnogim oblastima.


Predsednik PGP sa Kazahstanom Zoran Tomić se posebno zahvalio Kazahstanu na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i ocenio da je zajednički cilj naše dve zemlje borba za poštovanje međunarodnog prava, koje treba da bude jednako za sve zemlje.

Ambasador Kazahstana Madij Atamkulov je istakao da će Kazahstan nastaviti da pruža podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, koja je važna balkanska zemlja i partner Kazahstana. On je naveo i da je prethodna godina bila ispunjena tragičnim konfliktom između Rusije i Ukrajine i izrazio nadu da će se diplomatskim putem rešiti sva otvorena pitanja.

Zoran Tomić se složio sa ambasadorom i istakao i da se Srbija, na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, zalaže da se svi sukobi rešavaju mirnim putem i da nastoji da se problemi na KiM reše kroz dijalog, koji Priština opstruiše.

On je ukazao na značaj podrške Kazahstana borbi Srbije za očuvanje Kosova i Metohije, posebno u međunarodnim organizacijama i institucijama. Važno je da Kazahstan, i ostale prijateljske zemlje, ne podrže zahteve za članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama i institucijama, nagalsio je Tomić u razgovoru.

Srbija veliki značaj pridaje i regionalnoj saradnji, što dokazuje inicijativa „Otvoreni Balkan“, koju je inicirao predsednik Srbije, istakao je Zoran Tomić i izrazio očekivanje, da će se, pored Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u skorije vreme i ostatak regiona priključiti ovoj inicijativi.

Predsednik PGP sa Kazahstanom i ambasador Kazahstana su se tokom razgovora složili i da je međuparlamentarna saradnja između naše dve zemlje dobro razvijena i zajednički ocenili da postoji višegodišnja tradicija dobrih odnosa poslaničkih grupa prijateljstva dva parlamenta. Oni su izrazili očekivanje da će u narednom periodu biti realizovana razmena poseta delegacija dve poslaničke grupe prijateljstva.

Sagovornici su razmotrili i mogućnosti za unapređenje privredne saradnje između naše dve zemlje, kao i saradnje u oblasti IT, odbrane i borbe protiv organizovanog kriminala, obrazovanja, kulture, turizma i sporta. Tomić je naveo da Srbija dosta ulaže u razvoj putne infrastrukture, kao i u obrazovanje mladih, te da postoji pet naučno-tehnoloških parkova u našoj zemlji, i ukazao da je time otvorena mogućnost za kazahstanske preduzetnike i inovatore da pokrenu svoje ideje za poslovanje u našoj zemlji.

Sastanku su prisustvovali i članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Kazahstanom Dragomir Karić, Ninoslav Erić, Nemanja Joksimović, Nevena Đurić, Nikola Nešić, Marko Bogdanović i Staša Stojanović, koji su u razgovoru istakli važnost upoznavanja Kazahstana sa svim potencijalima za saradnju sa Srbijom. Posebno su istakli mogućnost bližeg povezivanja i bratimljenja gradova Kazahstana i Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1