8. jun 2017. Članovi Odbora za evropske integracije i delegacija Senata Parlamenta Češke Republike

8. jun 2017. Članovi Odbora za evropske integracije i delegacija Senata Parlamenta Češke Republike

Četvrtak, 8. jun 2017.

Susret članova Odbora za evropske integracije i delegacije Senata Parlamenta Češke Republike

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali su danas sa delegacijom Senata Parlamenta Češke Republike o putu Republike Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i ulozi Narodne skupštine u procesu evrointegracija.


Elvira Kovač, zamenica predsednika Odbora za evropske integracije, na početku sastanka izrazila je zahvalnost na podršci koju Republika Češka pruža Srbiji kada je reč o procesu evropskih integracija i istakla da je strateško opredeljenje Republike Srbije članstvo u Evropskoj uniji. Dodala je da Narodna skupština poštuje nacionalni program za integraciju Republike Srbije u Evropsku uniju i obaveze Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim se Srbija obavezala na usklađivanje zakonodavstva sa pravnim tekovinama evropske zajednice. U svom obraćanju Kovač je objasnila da Odbor za evropske integracije ima kontrolnu ulogu kada pregovaračka pozicija za otvaranje poglavlja o pristupanju u EU dospe u Narodnu skupštinu, kao i da sarađuje sa brojnim nevladinim organizacijama i da je u stalnoj komunikaciji sa Evropskom komisijom i ostalim resornim institucijama EU. Zamenica predsednika navela da je Republika Srbija, do sada, otvorila osam poglavlja i da se nada da će do kraja malteškog predsedavanja Savetom EU biti otvorena još dva. Takođe je istakla da je za Narodnu skupštinu parlamentarna saradnja veoma značajna i da Republika Srbija intenzivno radi i na regionalnoj saradnji koja je bitna za stabilnost države i regiona.

Vaclav Hampl, šef delegacije Senata Parlamenta Češke Republike i predsednik Odbora za pitanja evropske unije, ponovio je da Češka podržava put Srbije ka Evropskoj uniji, ali i zemalja u regionu. Naveo je da Češka ne želi da bude arbitar između otvorenih pitanja Autonomne pokrajine Kosova i Metohije i Republike Srbije, ali da želi da pruži podršku u procesu rešavanja izazova koji koče dijalog.

Elvira Kovač, odgovorila je da je Srbija potpuno posvećena dijalogu Beograda i Prištine, koje su trenutno stopirane zbog tamošnjih izbora, ali da je sigurna da će se razgovori nastaviti.

Na sastanku članovi Odbora za evropske integracije i članovi delegacije Senata Parlamenta Češke Republike imali su priliku da se predstave i upoznaju sa radom u parlamentima, a bilo je reči i o posebnom obeležavanju stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja iduće godine. Učešće u razgovoru uzeli su i narodni poslanici, članovi Odbora za Evropske integracije, Zvonimir Đokić, Aleksandar Stevanović, Dušica Stojković i Vesna Marković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6