28. april 2023. Susret članova Odbora za evropske integracije i Radne grupe Saveta EU (COELA)

28. april 2023. Susret članova Odbora za evropske integracije i Radne grupe Saveta EU (COELA)

Petak, 28. april 2023.

Susret članova Odbora za evropske integracije i Radne grupe Saveta EU (COELA)

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali su danas sa predstavnicima Radne grupe Saveta EU za proširenje i države koje vode pregovore o pristupanju EU (COELA), sa sedištem u Briselu.


Predsednica Odbora Elvira Kovač istakla je da Srbija želi da postane članica EU što pre, ali da je svesna da je to dvosmerni proces. Ona je izrazila očekivanje da će izveštaj članova ovog radnog tela Saveta EU, koju čine predstavnici zemalja članica, biti sa pozitivnim preporukama, kako bi posle skoro dve godine, Srbija otvorila novi klaster u pregovaračkom procesu. Ona je upoznala predstavnike Radne grupe Saveta EU sa rastućim evroskepticizmom u Srbiji, koji je uzrokovan dugotrajnim procesom evropskih integracija i navela da se u Srbiji stiče utisak da pozitivni koraci i reformski procesi nisu vrednovani na pravi način. Ona je informisala delegaciju iz Brisela o delokrugu rada Odbora za evropske integracije, ali i o nedavnim reformama sprovedenim u oblasti pravosuđa. Takođe, Kovač je navela da je Srbija svesna aktuelnih geo-političkih prilika i detaljno obrazložila razloge iz kojih Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, a koje se pre svega odnose na energetiku, ali i podršku koju Ruska Federacija pruža Srbiji po pitanju njenog teritorijalnog integriteta. Ništa manje važna je i činjenica da je Srbija iskusila efekat uvođenja sankcija, koje najviše pogađaju građane. Ona je dodala i da kao zemlja kandidat Srbija nema na raspolaganju mehanizme koji bi joj pomogli da prevaziđe, pre svega energetsku krizu i njene ekonomske efekte, uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji. Takođe, Kovač je podelila utiske srpske delegacije iz Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, gde je po vanrednim okolnostima pokrenuta procedura za prijem tzv. Kosova u članstvo SE, što se nikada do sada nije dogodilo, i apostrofirala činjenicu da Zajednica srpskih opština još uvek nije formirana.

U ime predsedavanja Švedske Radnim telom Saveta EU za proširenje i država koje vode pregovore o pristupanju (COELA) sa sedištem u Briselu, Suzana Lisik je ponovo potvrdila posvećenost EU perspektivi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji i podsetila da je EU najveći investitor, donator i trgovinski partner Srbije. Države članice EU takođe su podsetile koliko je važno da Srbija dalje ubrza i sprovodi reforme u osnovnim oblastima, kao što su vladavina prava i osnovna ljudska prava, nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa, sloboda izražavanja, uključujući slobodu medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Države članice EU takođe su ponovile očekivanja EU da se Srbija kao zemlja partner i kandidat za pridruživanje EU uskladi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mere EU, kao ključni aspekt procesa integracije u EU i snažan izraz strateškog izbora partnera i mesto u zajednici vrednosti.

Zamenica predsednice Odbora Dubravka Filipovski posebno je u razgovoru apostrofirala dužinu trajanja procesa evropskih integracija Srbije, što se odražava i na kredibilitet same EU u Srbiji. Ona se osvrnula i na dijalog Beograda i Prištine koji opterećuje proces evropskih integracija i ponovila da Srbija ne može priznati nezavisnost svoje južne pokrajine, iako se stiče utisak da se od Srbije danas traže samo dve stvari, i to priznanje nezavisnosti Kosova i uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

U razmeni stavova i mišljenja sa predstavnicima COELA, u kojoj su učestvovali i članovi Odbora Đorđe Miketić, Goran Milić, Dunja Simonović Bratić, Ksenija Marković, bilo je reči o razmatranju izveštaja EK u srpskom parlamentu, stanju demokratije u Srbiji i slobodi medija, usklađivanju sa bezbednosnom i spoljnom politikom EU, pitanju položaja nacionalnih manjina, dijalogu Beograda i Prištine i drugim temama koje opterećuju evropski put Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja