6. mart 2019. Članovi dva odbora u razgovoru sa direktorom Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju EK

6. mart 2019. Članovi dva odbora u razgovoru sa direktorom Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju EK

Sreda, 6. mart 2019.

Susret članova Odbora za evropske integracije i Odbora za spoljne poslove sa direktorom Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju EK

Članovi Odbora za evropske integracije i Odbora za spoljne poslove, razgovarali su u Narodnoj skupštini sa direktorom Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Kristijanom Danijelsonom, o evropskim integracijama Srbije i ulozi Narodne skupštine u tom procesu.


Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak istakao je da je članstvo Srbije u EU strateško opredeljenje i da u Narodnoj skupštini postoji većinska podrška narodnih poslanika evropskim integracijama. Čanak je izneo očekivanje da će napredak Srbije u ovom procesu biti evidentiran i u novom Izveštaju Evropske komisije o napretku naše zemlje, koji se očekuje posle izbora za Evropski parlament, koji će se održati u maju ove godine.

Govoreći o podršci građana Srbije evropskim integracijama, Čanak je naveo da, prema poslednjem istraživanju, 55 odsto građana podržava ovaj proces, a da sprovođenje reformi podržava preko 70 odsto građana. Zaključio je da bi ubrzanjem procesa evropskih integracija, EU poslala jasnu poruku građanima Srbije da ona želi Srbiju u svom članstvu.

„Do sada je otvoreno 16 pregovaračkih poglavlja, Evropskoj komisiji su dostavljene pregovaračke pozicije za još pet poglavlja, a na još tri pregovaračke pozicije se radi“, naglasio je predsednik Odbora za evropske integracije. Tokom razgovora, osvrnuo se i na ulogu Narodne skupštine i ovog Odbora u procesu pristupanja EU.

Kristijan Danijelson naveo je da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji cilj i Srbije i EU. „Integracije Zapadnog Balkana nisu dugo bile prioritet Evropske unije, ali se od 2017. godine pokazuje posvećenost integracijama ovog regiona, usvajanjem Strategije o proširenju država Zapadnog Balkana“, naveo je on i dodao da ostaje još značajan posao da se obavi u sprovođenju reformi, kako bi se ispunili svi preduslovi za punopravno članstvo ovog regiona u EU.

Reforma pravosuđa i vladavina prava, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i sloboda izražavanja, ključne su oblasti za sprovođenje reformi, istakao je Danijelson i tom prilikom ukazao i na značajnu ulogu Narodne skupštine u tom procesu.

Sastanku su prisustvovali i zamenica predsednika Odbora za evropske integracije Elvira Kovač i članice Odbora Gordana Čomić i Vera Jovanović, članovi Odbora za spoljne poslove Dragan Šormaz i Dušica Stojković, kao i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici. Tokom razgovora, bilo je reči o ulozi odbora i Narodne skupštine u evropskim integracijama Srbije, aktuelnim dešavanjima u Parlamentu, o sprovedenim privrednim reformama i postignutoj makroekonomskoj stabilnosti, predstojećem usvajanju medijske strategije i značaju regionalne saradnje i pomirenja.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o izazovima sa kojima se suočava EU, kao što su Bregzit, migrantska kriza i ekološke promene.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. decembar

Ceo kalendar dogadjaja