10. jul 2019. Članice Ženske parlamentarne mreže na sastanku sa delegacijom poslanika Parlamenta Alžira

10. jul 2019. Članice Ženske parlamentarne mreže na sastanku sa delegacijom poslanika Parlamenta Alžira

Sreda, 10. jul 2019.

Susret članica Ženske parlamentarne mreže sa delegacijom poslanika Parlamenta Alžira

Članice Ženske parlamentarne mreže primile su u Narodnoj skupštini delegaciju poslanika Parlamenta Alžira, koju predvodi Džafar Noara Sadia.


Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Vera Paunović istakla je da su odnosi dve države, koji datiraju duže od pola veka, tradicionalno dobri, uz obostrano razumevanje problema sa kojima se suočavamo. Paunović je izrazila posebnu zahvalnost Alžiru na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i dodala da postoji prostor da se bilateralna saradnja unapredi i u oblasti rada, zapošljavanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Govoreći o radu Ženske parlamentarne mreže, Vera Paunović je ukazala da je ova neformalna mreža formirana 2013. godine i da okuplja narodne poslanice bez obzira na političku pripadnost, radi viših ciljeva. Ona je navela da je postojanje ŽPM dobar primer kako je moguće, uprkos političkim i ideološkim razlikama, da se radi zajedno i da se postižu dobri rezultati na unapređenju položaja žena kroz zakonodavnu aktivnost.

Paunović je članovima alžirske delegacije ukazala da je zalaganjem Ženske parlamentarne mreže rodno budžetiranje postalo sastavni deo zakon o budžetu i o budžetskom sistemu, kao i da je izmenjen Krivični zakonik prema kojem seksualni delikti nad maloletnicima ne zastarevaju.

Koordinatorka ŽPM je navela i da su po modelu ove parlamentarne mreže, formirane ženske odborničke mreže u skupštinama lokalnih samouprava, kao i u Skupštini AP Vojvodina.

Govoreći o položaju žena i učešću u donošenju odluka u našem društvu, Vera Paunović je navela da pored 93 narodne poslanice, čime se približavamo učešću od 40 odsto žena u Parlamentu, žene zauzimaju i druge važne funkcije, kao što su predsednica Vlade, ministarke u Vladi i guvernerka Narodne banke Srbije.

Džafar Noara Sadia navela je da pitanje položaja žena u društvu izuzetno značajno, jer je to pokazatelj poštovanja ljudskih prava u društvu i dodala da je ovo pitanje jedno od prioritetnih za Alžir, nakon postizanja nezavisnosti države. Potpunoj ravnopravnosti muškaraca i žena teži se i u društvima na zapadu i na istoku, to je deo globalne borbe, navela je ona.
Džafar Noara Sadia je istakla značaj ove posete alžirskih parlamentaraca Narodnoj skupštini, jer će se razmenom iskustava i primera dobre prakse unaprediti rad alžirskog Parlamenta.

Imajući u vidu i da u Parlamentu Alžira postoji mreža parlamentarki, Džafar Noara Sadia je zaključila da su ova razmenjena iskustva i dobri rezultati rada Ženske parlamentarne mreže, izuzetno korisni za budući rad alžirskih parlamentarki.

Sastanku su, pored koordinatorke Vere Paunović, prisustvovale i članice Ženske parlamentarne mreže Marija Obradović, Dubravka Filipovski i Stefana Miladinović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
petak, 14. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja