14. decembar 2015. Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju sa studentima beogradskih fakulteta

14. decembar 2015. Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju sa studentima beogradskih fakulteta

Ponedeljak, 14. decembar 2015.

Studenti beogradskih fakulteta u poseti Odboru za Kosovo i Metohiju

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun razgovarao je danas sa grupom studenata beogradskih fakulteta o radu Odbora, aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.


Studenti okupljeni oko Inicijative mladih za ljudska prava, koja ima za cilj promociju saradnje mladih, želeli su, pre svoje posete Kosovu i Metohiji gde će otvoriti kancelariju, da se upoznaju sa aktivnostima i radom Odbora.

Predsednik Odbora Milovan Drecun predstavio je studentima delokrug rada Odbora, aktivnosti i planove, kao i rezultate rada Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica o načinu trošenja sredstava budžeta Republike Srbije na teritoriji AP KiM u periodu 2000. do 2012.godina i aktivnosti Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji. On je posebno istakao da Odbor prati proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i da je uočena opstrukcija dogovora sa prištinske strane, a koja ide u dva pravca, opstruisanje formiranja Zajednice srpskih opština i sprečavanje razgovora o pitanjima imovine, povratka proteranih, statusa SPC i drugo. Drecun je podsetio i da se ceo proces normalizacije odvija u statusno neutralnom okviru, odnosno, da Beograd pregovara sa privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji.

„Očekujemo formiranje Zajednice srpskih opština, što je za nas temeljno pitanje institucionalnog okvira koji štiti položaj srpskog naroda i obezbeđuje njegov opstanak na Kosovu i Metohiji“, zaključio je Drecun.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju istakao je da EU nije uslovljavala Srbiju prilikom odluke da otvori pregovaračko Poglavlje 35, kao i da je Srbija posvećena normalizaciji odnosa sa albanskom stranom, što je temelj stabilnosti celog regiona, ali i opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

U razgovoru sa predsednikom Odbora za Kosovo i Metohiju studenti su se interesovali za konkretne rezultate rada Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji, za metodologiju njenog rada i konkretne slučajeve. Takođe, razgovaralo se i o saradnji Odbora i drugih organizacija koji raspolažu podacima o stradanju Srba na KiM, pregovaračkom Poglavlju 35 i doprinosu koji Odbor može da pruži tokom pregovora, mehanizmima koji će dovesti do zatvaranja Poglavlja 35, situaciji na terenu, posredovanju EU u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, i drugo.

U razgovoru sa predsednikom Odbora za Kosovo i Metohiju učestvovali su studenti Fakulteta političkih nauka, Pravnog fakulteta, Fakulteta za evropske pravno-političke studije, Fakulteta za medije i komunikacije, Filološkog i Filozofskog fakulteta.