24. januar 2023. Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović primio predstavnike Udruženja studenata Republike Srpske u Srbiji – Novi Sad

24. januar 2023. Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović primio predstavnike Udruženja studenata Republike Srpske u Srbiji – Novi Sad

Utorak, 24. januar 2023.

Studenti Republike Srpske su u matici svoji na svome, poručio Milimir Vujadinović

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović primio je u Domu Narodne skupštine predstavnike Udruženja studenata Republike Srpske u Srbiji – Novi Sad.


Predsednik Udruženja Dejan Pudar naglasio je da u Novom Sadu i Beogradu studira preko 16.000 studenata iz Republike Srpske, od kojih su njih 10.000 članovi Uruženja. Istakao je da veliki problem predstavlja što čak 75 procenata studenata iz Republike Srpske studira u ta dva grada u matici, od kojih se veoma mali broj njih vrati u Republiku Srpsku.

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović saglasio se sa sagovornikom da je od izuzetnog značaja raditi na rešavanju tog problema, a da je to jedino moguće kroz aktivno uključivanje mladih u društvene i političke tokove. On je istakao da veliku priliku za prevazilaženje tog problema treba da vide u projektu Otvoreni Balkan koji, između ostalog, ima za cilj da uznapredi i olakša razmenu studenata.

„ Cilj treba da bude da se studenti i Republike Srpske osećaju u matici, kao svoji na svome, ali da se veći broj njih po završetku studija vrati i uključi u politiki i društveni sistem Republike Srpske. U tom procesu izuzetno je važno izgraditi i dobru putnu infrastrukturu, kako bi se ljudima olakšalo funkinisanje na relaciji Republika Srpska-Repiublika Srbija, što je takođe jedan od ciljeva inicijative Otvoreni Balkan“, naglasio je Vujadinović.

Studenti su zameniku predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i narodnoj poslanici Neveni Đurić , koja je prisustvovala sastanku, uputili poziv za učešće na Konferenciji Most, koja će u martu ove godine biti održana na Zlatiboru, gde bi mogli da govore o primerima dobre prakse i rezultatima projekta Otvoreni Balkan.

Tema sastanka bila je i procedura dobijanja državljanstva Republike Srbije, povodom koje su studenti izneli zapažanja da se, iako je ona u Srbiji brža nego u mnogim evropskim zemaljama, suočavaju sa nešto dužim vremenskom periodom u kojoj se to pravo ostvaruje.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja