2. novembar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove sa ambasadorom Izraela u Srbiji

2. novembar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove sa ambasadorom Izraela u Srbiji

Sreda, 2. novembar 2022.

Stefanović jasan u stavu da Srbija mora usaglasiti spoljnu politiku sa Evropskom unijom

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović u odvojenim razgovorima sa ambasadorom Izraela Nj.E. Jahelom Vilanom u Srbiji i političkim savetnikom iz Kancelarije Ujedinjenih nacija Jevgenijem Razdoroznijem ocenio je da je za Srbiju neophodno da usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije.


Na interesovanje sagovornika Stefanović je istakao da opozicija u XIII sazivu vodi pet skupštinskih odbora, od kojih je jedan od Odbor za spoljne poslove. Istakao je da su pitanja koja se tiču ovog Odbora, trenutno jedna od najznačajnih ne samo za Srbiju, već i za region. Naglasio je da će u narednom periodu pred Odbor, ali i pred narodne poslanike podneti pitanje upodobljavanja spoljne politike RS sa spoljnom politikom EU, čije će prihvatanje ili pak odbijanje vrlo jasno pokazati kojim kursom Srbija želi da nastavi svoj put spoljne politike.

I ambasador Vilan i predstavnik UN Razdoroznij interesovali su se za pregovore Beograda i Prištine iz perspektive predsednika Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine, a Stefanović je naveo da dijalog stagnira, ali da i za ovo otvoreno pitanje postoji rešenje, koje bi pomirilo dve strane, a i smanjilo tenzije u regionu sa sličnim problemom. Objasnio je da je za obe strane najdelotvornije da potpišu sporazum kojim bi se napustila politika simbolizma, te obuhvatile sve smetnje koje koče dijalog, sem međusobnog priznanja. Ponovio je da se od Srbije ne sme tražiti priznanje tzv. Kosovo, ali da se zajedničko rešenje mora naći što pre. Stefanović je istakao da svaka zemlja u politici mora da se vodi svojim interesima, te da bi i Srbija trebala da prestane da se vodi emocijama, već interesima za svoje građane.

Sagovornici su pričali i o energetskoj diversifikaciji regiona i njegovoj stabilizaciji po tom pitanju. Predsednik Odbora naveo je da za takav poduhvat neophodna podrška Evropske unije, kao i pozamašan budžet koji bi omogućio dopremanje energije iz različitih zemalja.

U razgovoru sa ambasadorom Vilanom, Stefanović se interesovao za aktuelne parlamentarne izbore u Izraelu, potencijalne promene u Vladi, ali i o međusobnim posetama narodnih poslanika, čim se Kneset konstituiše.

Politički savetnik iz Kancelarije Ujedinjenih nacija Jevgenije Razdoroznij posebno se interesovao za način rada Odbora za spoljne poslove, ali i međusobnu saradnju odbora Narodne skupštine, kao i narodnih poslanika koji se nalaze u različitim političkim partijama. Stefanović je naveo da u Odboru za spoljne poslove vlada konstruktivna saradnja i naveo da se nada plodonosnoj saradnji i sa resornim ministrom u Vladi Republike Srbije. Stefanović je sa Razdoroznijem komentarisao i o potencijalnom pristupu Kosova i Metohije Ujedinjenim nacijama, na šta je predsednik Odbora istakao da je ovakvo rešenje za Srbiju neprihvatljivo i da se ovo pitanje treba rešiti na međunarodnom nivou.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1