10. novembar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović i ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač

10. novembar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović i ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač

Četvrtak, 10. novembar 2022.

Stefanović i ambasador Tolkač razgovarali o saradnji resornih odbora i grupa prijateljstava parlamenata Srbije i Ukrajine

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović razgovarao je danas sa ambasadorom Ukrajine u Srbiji Volodimirom Tolkačem o intenziviranju saradnje među resornim odborima i grupama prijateljstava parlamenata Srbije i Ukrajine.


Sagovornici su se složili da bi bilo korisno da poslanici razmene iskustva, prvo na nivou odbora za spoljne poslove, a zatim da se odnosi intenziviraju kroz formiranje i rad poslaničkih grupa prijateljstava u oba parlamenta. Takođe, sagovornici su se složili i da bi razmena iskustava Srbije i Ukrajine u pogledu procesa eropskih integracija bila od velike važnosti za dalju evropsku perspektivu obe države, ali i čitavog Zapadnog Balkana.

Na sastanku je bilo reči i o aktuelnoj situciji u Ukrajini, kao i o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji nakon izlaska Srba iz privremenih institucija u Prištini.

„Ono što su Srbi sa KiM uradili je bilo očekivano i logično, jer se sa ugnjetavanjem otišlo predaleko. Priština ne ispunjava obaveze preuzete sporazumima koji su postignuti sa Beogradom, posebno u pogledu formiranja Zajednice srpskih opština“, ocenio je Stefanović.

Ambasador Tolkač ponovio je stav svoje države koji se ogleda u punom poštovanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije, a predsednik Odbora Stefanović zahvalio se na tome, ocenivši ovakav stav kao pokazatelj prijateljstva dva naroda.

„Imate podršku da približimo naše narode, posebno u teškim vremenima, a pretpostavka tome je da zajednički radimo na jačanju međusobnih odnosa“, poručio je Stefanović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja