7. decembar 2021. Stefan Krkobabić odlikovan Medaljom za zasluge Kraljevskom Domu Gruzije

7. decembar 2021. Stefan Krkobabić odlikovan Medaljom za zasluge Kraljevskom Domu Gruzije

Utorak, 7. decembar 2021.

Stefan Krkobabić odlikovan Medaljom za zasluge Kraljevskom Domu Gruzije

Danas je u Domu Narodne skupštine Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Gruzije David Bagration Muhranbatoni u pratnji princeze Irine Bagration odlikovao potpredsednika Narodne skupštine Stefana Krkobabića Medaljom za zasluge Kraljevskom Domu Gruzije.


Svečanosti su prisustvovali i Aleksandar Đurđev, rektor Ordena Orla Gruzije i Bešavne Dolame Gospoda našeg Isusa Hrista u Srbiji i kapelan gruzinskih Kraljevskih ordena u Srbiji đakon Hadži Nenad M. Jovanović, na čiji predlog je Krkobabić i odlikovan.

Zaista, sa radošću smo prihvatili njihovu nominaciju uvaženog gospodina Krkobabića, kojeg smatramo istinski dostojnim ovog priznanja našeg Doma. Na ovaj način želimo da izrazimo svoju iskrenu blagodarnost na njegovoj iskrenoj i nesebičnoj podršci nastojanjima našeg Kraljevskog Doma, na produbljivanju i obnovi istorijskih, duhovnih i kulturnih veza naša dva naroda, izjavio je princ David.

Krkobabić je, uz zahvalnost na časti koja mu je ukazana, istakao da Srbe i Gruzine veže jedna te ista sudbina za očuvanje državne samostalnosti i nacionalnog identiteta na istorijski gledano turbulentnim prostorima kakvi su Balkan i Kavkaz. Krkobabić je iskoristio priliku da se u svoje, ali i u ime države Srbije i njenih građana zahvali princu Davidu na podršci koju Srbija dobija od Gruzije u borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji. Gruzija uvek glasa u korist države Srbije u međunarodnim institucijama kada je u pitanju pokušaj ulaska tzv. Kosova u iste, gde posebno pamtimo glas Gruzije protiv prijema tzv. Kosova u UNESKO 2015. godine, znajući koliko su za srpsku državu i narod važne pravoslavne svetinje na tom prostoru, istakao je Krkobabić.

Ovo je drugi put da princ Gruzije boravi u Beogradu, gde je 2011. godine odlikovao blašenopočivšeg patrijarha Irineja. Naši narodi, koje spaja i neraskidivo povezuje zajednička pravoslavna vera, baštine i veoma slična istorijska iskustva, kroz duge vekove svog trajanja. Srpsko-gruzinski odnosi sežu u drevnu prošlost, tj. u vreme Svetog Simeona Mirotočivog i Svetog Save, zaključio je princ David.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja