24. april 2023. Delegacija Narodne skupštine na konferenciji "Izazovi i prilike u snabdevanju energijom EU u budućnosti"

24. april 2023. Delegacija Narodne skupštine na konferenciji "Izazovi i prilike u snabdevanju energijom EU u budućnosti"

Ponedeljak, 24. april 2023.

Starčević i Davidovac: Srbija radi na jačanju svoje energetske nezavisnosti i poznata je po inovacijama i inovatorima

Delegacija Narodne Skupštine Republike Srbije učestvuje u Stokholmu na konferenciji "Izazovi i prilike u snabdevanju energijom EU u budućnosti". Na konferenciji učestvuju predstavnici država članica EU i delegacije država kandidata za članove EU.


Na prvoj sesiji sa temom Sigurnost snabdevanja i izazovi na energetskim tržištima u senci nestabilnog svetskog poretka govorio je narodni poslanik Života Starčević. Ukratko je prestavio energetsku situaciju u Srbiji i izazove pred kojima se nalazi srpska energetika.

U izlaganju Starčević se osvrnuo na činjenice da je elektroenergetski sistem u Srbiji stabilan, da je Srbija zavisna od uvoza kada je u pitanju zemni gas i da su po pitanju zemnog gasa najvažniji izazovi za budućnost, diverzifikacija snabdevanja, rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih kapaciteta za skladištenje. U tom smislu veoma je važna izgradnja gasnog interkonektora Srbija - Bugarska koji će početi sa radom 2024.godine.

Po pitanju nafte i naftnih derivata Srbija obezbeđuje danas potrebne rezerve za 38 dana. U narednom periodu učinićemo sve da obezbedimo rezerve nafte za dužu vremenski period.

Učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj proizvodnji je 27% što je i bio cilj Energetske strategije za 2020. godinu.

"Srbija radi i radiće na svojoj što većoj energetskoj nezavisnosti jačanjem svojih energetskih kapaciteta, divezifikacijom pravaca snabdevanja, jačanjem učešća obnovljivih izvora energije i uvođenjem najnovijih tehnologija u energetski sektor sektor" izjavio je poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević.

U trećoj sesiji Istraživanja, razvoj i inovacije kao rešenje za energetske izazove u EU učešće je uzela i narodni poslanik Tijana Davidovac, koja je podsetila prisutne da je Srbija u postupku osnivanja Instituta za energetiku i održivi razvoj koji će multidisciplinarno izučavati energetske fenomene iz tehničke, ekonomske i sociološke perspektive.

Davidovac je istakla da Srbija ima Fond za inovacionu delatnost koji od 2021. godine podržava 7 projekata iz oblasti energetike i energetske efikasnosti.

Predstavila je naučni rad instituta Mihajlo Pupin, Univerziteta u Beogradu, koji intenzivno radi na projektu ARTEMIS čiji je cilj smanjenje ukupne potrošnje i troškova snabdevanja i veću upotrebu obnovljivih izvora energije i veštačke inteligencije.

“Srbija je mala zemlja ali dobro poznata po inovatorima i inovacijama" zaključila je poslanica Srpske napredne stranke Tijana Davidovac.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja