26. novembar 2015. Stalna delegacija Narodne skupštine Republike Srbije na zasedanju Parlamentarne skupštine ODKB

26. novembar 2015. Stalna delegacija Narodne skupštine Republike Srbije na zasedanju Parlamentarne skupštine ODKB

Sreda, 2. decembar 2015.

Stalna delegacija Narodne skupštine Republike Srbije na zasedanju Parlamentarne skupštine ODKB

Stalna delegacija Narodne skupštine Republike Srbije učestvovala je na zasedanju Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (PS ODKB), koje je održano 25. i 26. novembra 2015. godine u Sankt Peterburgu, Ruska Federacija.


U sastavu delegacije, u svojstvu posmatrača, bili su Milovan Drecun, šef stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u PS ODKB i Jasmina Obradović, član stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u PS ODKB.

U Parlamentarnom centru u Sankt Peterburgu održana je sednica Stalne komisije za politička pitanja i međunarodnu saradnju PS ODKB, kojoj je prisustvovao i šef delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini ODKB, član Stalne komisije za politička pitanja i međunarodnu saradnju PS ODKB Milovan Drecun. Na sednici je razmatran niz aktuelnih organizacionih pitanja Komisije. Izabran je novi zamenik predsednika Komisije.

Sednici Stalne komisije za socijalno-ekonomska i pravna pitanja Parlamentarne skupštine ODKB, koja je takođe održana u Parlamentarnom centru, prisustvovala je Jasmina Obradović, član Stalne komisije za socijalno-ekonomska i pravna pitanja PS ODKB. Na sednici komisije izabran je zamenik predsednika Komisije za socijalno-ekonomska i pravna pitanja PS ODKB. Članovi komisije prihvatili su nekoliko nacrta preporuka.

Na sednici Saveta Parlamentarne skupštine ODKB, održanoj u Tavričeskom dvorcu, učestvovala je, u svojstvu posmatrača, stalna delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini ODKB. Predstavnik Narodne skupštine RS bio je Milovan Drecun, šef stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u PS ODKB. Na sednici Saveta PS ODKB bila je i Jasmina Obradović, član stalne delegacije Narodne skupštine u PS ODKB. Sednicu Saveta otvorio je predsednik Parlamentarne skupštine Dogovora o kolektivnoj bezbednosti, predsednik Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Sergej Nariškin. Potpredsednik Narodne skupštine Republike Jermenije Eduard Šarmazanov predstavio je prioritete predsedavanja Republike Jermenije Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti tokom 2016. godine.

Članovi delegacije Narodne skupštine u PS ODKB učestvovali su na Osmoj plenarnoj sednici Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti. Otvarajući sednicu, predsednik Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, predsednik Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Sergej Nariškin istakao je da od „užasnih terorističkih napada u velikom broju zemalja širom sveta stalno ginu nevini građani“, i zamolio je učesnike sednice da žrtvama terorista širom sveta odaju poštu minutom ćutanja. On je rekao da je bilo razmatrano pitanje u vezi sa objedinjavanjem napora parlamentaraca država članica ODKB i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u borbi protiv terorizma i drugih oblika nasilnog ekstremizma u sadašnjoj fazi. Nastavljajući o temi borbe protiv međunarodnog terorizma, Nariškin je opisao kao „podlo i kukavičko organizovano ubistvo“, koje je počinila turska vojska, oborivši ruski bombarder iznad Sirije. U vezi sa istekom trogodišnjeg mandata predsednika Parlamentarne skupštine Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, učesnici plenarne sednice jednoglasno su ponovo izabrali na ovu funkciju Sergeja Nariškina. Predsednik Nariškin je saopštio da je Savet podržao inicijativu predsednika parlamenta Južne Koreje za održavanje sastanka predsednika parlamenata Evroazije naredne godine. Glavni cilj samita je jačanje akcija u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Učešće su uzele delegacije parlamenata šest zemalja članica Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, Republika Belorusija, Republika Jermenija, Republika Kazahstan, Kirgiska Republika, Ruska Federacija i Republika Tadžikistan. U svojstvu posmatrača učestvovale su delegacije Parlamentarne skupštine Saveza Rusije i Belorusije, Narodne skupštine Republike Srbije i Donjeg doma Narodne skupštine Islamske Republike Avganistan. Islamska Republika Iran, Islamska Republika Pakistan i Narodna Republika Kina bile su gosti po prvi put.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31