Petak, 23. januar 2015.

Srpska delegacija na Januarskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu

Stalna delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u PS SE predstavljaće Srbiju na Prvom delu plenarnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, od 26. do 31. januara 2015. godine, u Strazburu.


Parlamentarnu delegaciju predvodiće Aleksandra Đurović, šef Stalne delegacije Narodne skupštine u PS SE, a u delegaciji će biti i Marija Obradović, Aleksandar Jovičić, prof. dr Žarko Obradović, Elvira Kovač, Nataša Vučković i Aleksandar Senić.

Na zasedanju će se raspravljati o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, slobodi medija, netoleranciji i diskriminaciji u Evropi, pitanju jednakosti u periodu krize, pravima invalida i odnosu Saveta Evrope i Evropske unije. Zatraženo je da se po hitnoj proceduri održi rasprava o terorističkom napadu u Parizu.

Komitet za politička pitanja će održati važnu raspravu o situaciji na Kosovu u sklopu pripreme izveštaja PS Saveta Evrope na ovu temu. Izvestilac je Agustin Konde iz Španije.

Takođe, poslanici će tajnim glasanjem birati srpskog sudiju u Evropskom sudu za ljudska prava.

Očekuje se rasprava o položaju ruske delegacije u PS Savetu Evrope u sledećoj godini, kao i okrugli sto na temu „Obnavljanje poverenja u Evropi: Uloga parlamentarnih institucija“, koju će voditi predsednik Državne dume Ruske Federacije Sergej Nariškin.

Predsednik Irske Majkl Higins će se obratiti Skupštini, dok će se tradicionalno ispred Komiteta ministara Saveta Evrope obratiti predsedavajući tog tela, ovog puta Didije Rejnders, Ministar spoljnih poslova Belgije, i tom prilikom će predstaviti plan aktivnosti i odgovarati na poslanička pitanja. Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland će se takođe obratiti poslanicima, kao i Nils Mužniks, komesar za ljudska prava u okviru debate o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

Prvog dana zasedanja će se održati komemorativna ceremonija povodom 70 godina od oslobađanja Aušvica tokom koje će govoriti preživeli zatvorenici.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2