5. decembar 2016. Članovi odbora za spoljne poslove i za evropske integracije u razgovoru sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova i alternaltinvnim ministrom za pitanja EU Republike Grčke

5. decembar 2016. Članovi odbora za spoljne poslove i za evropske integracije u razgovoru sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova i alternaltinvnim ministrom za pitanja EU Republike Grčke

Ponedeljak, 5. decembar 2016.

Srbija i Grčka da budu stubovi stabilnosti u regionu

Srbija i Grčka treba da budu stubovi stabilnosti u regionu i da svojim primerom pokažu kako izgleda uspešna saradnja dve zemlje na Balkanu, poručeno je danas sa sastanka pomoćnika ministra spoljnih poslova i alternativnog ministra za pitanja EU Republike Grčke Georgisa Katrugalosa (Georgios Katrougalos) sa članovima odbora za evropske integracije i za spoljne poslove Narodne skupštine.


„Grčka je podržavala Srbiju u najtežim momentima njene istorije, na šta smo veoma ponosni, jer smo se zajedno borili za pravdu. Grčka snažno podržava evropske integracije Srbije, posebno otvaranje pregovaračkih poglavlja, čemu je u EU dala svoj doprinos“, rekao je Katrugalos.

On je poručio da Srbija i Grčka mogu Balkan učiniti regionom saradnje i ponovio podršku svoje zemlje Srbiji po pitanju statusa Kosova i Metohije. Katrugalos je istakao da, kao i Srbija, i Grčka izlazi iz ekonomske krize, i zainteresovana je za dalje unapređenje ekonomske saradnje sa Srbijom i povećanje investicija.

Predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović podsetio je da diplomatski odnosi Srbije i Grčke traju 148 godina i predložio da nacionalni parlamenti iniciraju obeležavanje jubileja diplomatskih odnosa, kako bi se pokazala uspešna saradnja dve balkanske zemlje, u čijim odnosima nije bilo otvorenih pitanja. Obradović se zahvalio u ime narodnih poslanika narodu Grčke na podršci po pitanju statusa Kosova i Metohije.

Zamenica predsednice Odbora za evropske integracije Elvira Kovač naglasila je u razgovoru značaj koji proces pridruživanja EU ima za Srbiju. Ona je poručila da bi otvaranje novih pregovaračkih poglavlja do kraja godine dalo zamah integracijskom procesu, ali i potvrdu građanima da Evropa, i pored svojih izazova, smatra proces proširenja značajnim. Ona je grčkog ministra upoznala sa radom Odbora za evropske integracije, njegovom ulogom u pregovaračkom procesu i saradnjom sa Nacionalnim konventom za EU.

Sagovornici su se složili da je potrebno ojačati institucionalnu saradnju dve zemlje i podržali ideju organizovanja trilateralnih i multilateralnih sastanaka Srbije, Grčke, Rumunije i Bugarske.

Na sastanku, na kome su učestvovali članovi odbora za evropske integracije i za spoljne poslove Dušica Stojković, Gordana Čomić, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Marko Blagojević, Jelena Vujić Obradović i Jovan Jovanović, bilo je reči i o rešavanju migrantske krize, podršci građana Srbije politici evropskog puta, značaju stabilnosti regiona kao ključnog faktora za proces evropskih integracija i saradnji srpske i grčke delegacije u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
subota, 31. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja