22. januar 2018. Delegacija Narodne skupštine Gordana Čomić i Dragan Šormaz

22. januar 2018. Delegacija Narodne skupštine Gordana Čomić i Dragan Šormaz

Ponedeljak, 22. januar 2018.

Snaga Evropske unije je u ujedinjenoj Evropi

Delegacija Odbora za evropske integracije učestvovala je na sastanku predsedavajućih odbora za evropske poslove parlamenata država članica EU – KOSAK, koji je organizovan u okviru bugarskog predsedavanja Savetom Evropske unije, u Sofiji, 21. i 22. januara 2018. godine. U Delegaciji Narodne skupštine bili su potpredsednica Narodne skupštine i članica Odbora za evropske integracije Gordana Čomić i član Odbora za evropske integracije Dragan Šormaz.


Sastanak je otvorila predsednica Nacionalne skupštine Republike Bugarske Cveta Karajančeva koja je istakla da je potrebno nastaviti graditi EU kao prostor mira, slobode, demokratije, prosperiteta i pravde. Predsedavajući KOSAK i predsednik Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Kristian Vigenin je u svom uvodnom obraćanju istakao važnu ulogu nacionalnih parlamenata u skladu sa Ugovorom iz Lisabona. Izvestio je o rezultatima sastanka Trojke, predstavio nacrt programa Plenarnog KOSAK sastanka, koji će se održati u junu 2018. godine, i izvestio o inicijativi za formiranje Fokus grupe za supsidijarnost i proporcionalnost.

Prioritete bugarskog predsedavanja predstavila je, u četiri glavna prioriteta, ministarka zadužena za predsedavanje Bugraske Savetom EU Liliana Pavlova i to: budućnost Evrope i mladih ljudi kroz unapređenje sistema obrazovanja i tehnološki razvoj, ekonomski rast i socijalna kohezija, evropska perspektiva i povezanost zemalja Zapadnog Balkana, sigurnost i stabilnost u jakoj i ujedinjenoj Evropi i digitalna ekonomija i veštine za budućnost. Pavlova je istakla da se nada da će u 2018. godina biti postignut konsenzus oko otvorenih pitanja i najavila samit šefova država i vlada EU 17. maja u Sofiji.

Veliki broj parlamentaraca osvrnuo se na perspektivu proširenja na zemlje Zapadnog Balkana, ističući da se napredak svake države na tom putu mora vrednovati pojedinačno. Prestavnici parlamenata Kipra i Španije su izrazili neslaganje sa odlukom predsedavajućeg da na KOSAK sastanak pozove predstavnike Prištine, koji su bili prisutni u statusu specijalnog gosta. Predstavnici Parlamenta Španije su istakli da neće učestovati na EU samitu u maju ove godine u Sofiji, ukoliko predstavnici Prištine budu prisutni.

Tokom druge sesije posvećene budućnosti Evropske unije govorili su Frans Timermans, prvi potpredsednik Evropske komisije, Ilijana Jotova, potpredsednica Republike Bugarske i Iskra Mihajlova, predsedavajuća Odborom za regionalni razvoj Evropskog parlamenta. Timermans je istakao da svaka država članica ima odgovornosti u određenoj oblasti, ističući da se na problemu migracija videlo da EU mora da deluje jedinstveno, u cilju postizanja konsenzusa i sigurnosti. Pozvao je nacionalne parlamente da se više uključe i podrže Evropsku komisiju i pozdravio formalno uspostavljanje Fokus grupe za supsidijarnost i proporcionalnost, koja će biti podrška radnoj grupi koju je predsednik Evropske komisije Junker formirao 14. novembra 2017. godine.

Tokom druge sesije, potpresednica Narodne skupštine Gordana Čomić je istakla da: „Srbija pozdravlja odluku Bugarske da tokom predsedavanja jedan od prioriteta bude Zapadni Balkan. Evropa budućnosti se danas gradi uz neprekidne napore i država članica i nas koji pristupamo, sa željom da ta budućnost bude dobra za sve i uz borbu protiv svih koji bi da nas ponovo vraćaju u prošlost. Stabilnost, sigurnost i ekonomija su jedna strana novčića prosperiteta, čija druga strana su vladavina prava, ljudska prava i sloboda medija. Zajednički napor svih nas biće ispunjavanje tih prioriteta“, zaključila je Čomić.

Treća sesija, bila je posvećena ulozi evropskih makro-regionalnih strategija za održivi razvoj, stabilnost i bezbednost Evropske unije. Zajednički je zaključeno da je ekonomska kriza uslovila brojne probleme i istakli da je ujedinjena Evropa jedino rešenje za snažnu Evropu, spremnu da odgovori izazovima. EU nastoji da unapredi tehnološki razvoj, uz fokus na ulaganja na jedinstvenom tržištu digitalne ekonomije, uz razvoj sistema obrazovanja koje će odgovoriti potrebama mladih.

Sastanku su prisustvovale delegacije parlamenata država članica EU, delegacije parlamenata Albanije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Turske, kao države kandidati za članstvo u EU, delegacije Parlamenta Norveške, Islanda, Švajcarske i Prištine koje su imale status specijalnog gosta, kao i predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Na sastanku je usvojen i program 59. plenarnog KOSAK sastanka koji će biti održan od 17. do 19. juna u Sofiji. Delegacija Narodne skupštine je imala više bilateralnih susreta na marginama sastanka. Predsedavajućem KOSAK Vigeninu je uručen zvaničan poziv da delegacija Odbora za evropske politike i kontrolu evropskih fondova Parlamenta Bugarske poseti Narodnu skupštinu u aprilu, odnosno u maju ove godine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
utorak, 20. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja