20. april 2017. Skup povodom 50 godina od smrti Konrada Adenauera

20. april 2017. Skup povodom 50 godina od smrti Konrada Adenauera

Četvrtak, 20. april 2017.

Skup povodom 50 godina od smrti Konrada Adenauera

Povodom 50 godina od smrti Konrada Adenauera u Domu Narodne skupštine održan je skup pod nazivom „Evropski govor – sa verom u budućnost“.


Direktor fondacije Konrad Adenauer, Norbert Bekman - Dirkes, otvarajući skup, izrazio je zahvalnost predsednici Narodne skupštine Maji Gojković što je omogućila da obeležavanje tog važnog jubileja bude održano upravo u srpskom parlamentu.

„Parlament je pravo mesto za ovaj događaj, jer je on mesto demokratije, slobode i razvoja, a upravo je Adenauer bio državnik i vizionar koji je prvi demokratski kancelar Nemačke i utemeljivač Evropske unije. Njegove ideje ujedinjene Evrope aktuelne su i danas i svi izazovi se mogu prevazići samo uz saradnju, na osnovu zajedničkih principa i vrednosti.“ Govoreći o Srbiji, Dirkes je podsetio na održane predsedničke izbore, koji su, po priznanju i stranih posmatrača, još jedan korak za stabilizaciju demokratije.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković rekla je da je Adenauer verovao da samo ujedinjenje Evrope oko zajedničkih ciljeva može biti rešenje za izgradnju poverenja, mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja, te da i danas, u neuporedivo boljim uslovima, samo uz saradnju možemo postići te ciljeve.

„Zato je naša dužnost prema građanima da marljivo i strpljivo tražimo rešenja na temelju zajedničkih principa i vrednosti za sve izazove pred kojima se danas Evropa nalazi, a dužnost evropskih lidera da dele viziju i odlučnost kakvu je imao Adenauer i njegovi savremenici", poručila je Gojković.

Na skupu je govorio i član Bundestaga i predsednik Nemačko-jugoistočnoevropske parlametnarne grupe Štefan Albani. Govoreći o životu i radu Konrada Adenauera, rekao je da je nemački državnik znao da rat nikada više ne sme da se ponovi, ali da mu je bilo jasno da se sloboda i demokratija moraju osvajati i braniti svaki dan, što i pokazuju aktuelni događaji širom sveta.

Albani je Adenauera opisao kao utemeljivača demokratske i uspešne Nemačke čiji su plodovi rada od velikog značaja i za današnju Evropu.

Govoreći o saradnji dve zemlje Albani je rekao i da su odnosi Srbije i Nemačke značajno razvijeni poslednjih godina, o čemu svedoče i velike investicije Nemačke u Srbiji. Naglasio je i značaj jasne orjentacije Srbije ka Evropskoj uniji i istakao njen napredak na tom putu.

Video (1)

Četvrtak, 20. april 2017. | obeležavanje 50 godina od smrti Konrada Adenauera - EVROPSKI GOVOR sa verom u budućnost 20.04.2017.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Nedelja, 24. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja