30. januar 2014. Učesnici skupa

30. januar 2014. Učesnici skupa

Četvrtak, 30. januar 2014.

Skup Srpsko-nemački civilni dijalog u Narodnoj skupštini

U Narodnoj skupštini, danas je otvoren dvodnevni bilateralni skup “Srpsko-nemački civilni dijalog“, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji.


Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović je, u svom obraćanju učesnicima skupa izrazio zadovoljstvo što se neposredno nakon otpočinjanja pregovora Srbije sa Evropskom unijom, prvi put u Narodnoj skupštini organizuje skup Srpsko-nemački civilni dijalog. On je ocenio da je ovaj skup dokaz dobre saradnje i prijateljskih odnosa koji postoje između dve zemlje i izrazio uverenje da će ti odnosi u budućnosti biti samo bolji. Stefanović je ukazao na značaj organizacija civilnog društva, koje, kako je istakao ne samo da omogućavaju građanima aktivno učešće u radu institucija, već pružaju stručnu pomoć državi u ključnim političkim procesima. Dodao je da država nije uvek sveznajuća i da joj je zato potrebna pomoć organizacija ovog tipa, kako bi izgradila moderno demokratsko društvo. „Trudimo se da izgradimo dobre partnerske odnose, ne samo sa nacionalnim organizacijama civilnog društva, već i sa srodnim međunarodnim organizacijama, jer to doprinosi izgradnji odnosa na institucionalnom nivou“, naveo je Stefanović. Predsednik Narodne skupštine izrazio je zadovoljstvo, jer je srpski Parlament pokrenuo proces stipendiranja nemačkih studenata, koji će imati priliku da vide kako funkcioniše srpski Parlament, da upoznaju srpske institucije i steknu drugačiju sliku o Srbiji.
Govoreći o radu Parlamenta, predsednik Stefanović je istakao da su Narodna skupština i Vlada Republike Srbije uradile veliki posao i pokrenule reforme koje će Srbiju učiniti modernom i uređenom državom, a ključna je bila borba protiv korupcije i organizovanog kriminala za koju je Srbija dobila priznanje svih zemalja članica Evropske unije, ali i mnogih drugih država u svetu. On je dodao da je Strategija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala koju je usvojila Narodna skupština za period od 2013. do 2018. godine precizno je definisala pravce te borbe.
Obraćajući se učesnicima skupa, ambasador Nemačke u Srbiji, Nj.E. Hajnc Vilhelm je posebno naglasio veoma bliske odnose Nemačke i Srbije. On je istakao da je Nemačka najveći trgovinski partner Srbije, kao i najveći davalac razvojne pomoći Srbiji. Sto se političkog aspekta tiče, naglasio je ambasador, Nemačka Srbiju smatra ključnom zemljom na Balkanu, a kako je rekao, veruje da i srpska Vlada Nemačku smatra klljučnom zemljom u okviru EU. On je istakao da sama ta konstalacija nameće uzak vid saradnje, koja se ne ograničava samo na saradnju dve Vlade, nego i na veliki broj aktivnosti na nivou civilnog društva. Nemački ambasador je u tom kontekstu pomenuo program razmene stipendista i zahvalio predsedniku Narodne skupštine dr Nebojši Stefanoviću, jer je, kako je rekao, upravo on zaslužan što će nemački studenti biti u prilici da posete Narodnu skupštinu i upoznaju se sa načinom rada srpckog Parlamenta, a u okviru istog programa srpski studenti će stažirati u Bundestagu.
Pored predsednika Narodne skupštine i ambasadora Nemačke u Srbiji, učesnicima skupa obratili su se i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Vlastimir Matejić i član Upravnog odbora Evropskog pokreta Nemačke, Ursula Menle.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 10. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja