Utorak, 24. jul 2007. - Sreda, 25. jul 2007.

Sedmo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2007.godini

Predsednik Narodne skupštine dr Oliver Dulić sazvao je, na Zahtev 127 narodnih poslanika, Sedmo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini, za utorak, 24. jul, sa početkom u 16 časova.
Predsednik Narodne skupštine dr Oliver Dulić sazvao je, na Zahtev 127 narodnih poslanika, Sedmo vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini, za utorak, 24. jul, sa početkom u 16 časova.

U Zahtevu za Sedmo vanredno zasedanje određen je sledeći dnevni red:

1.Razmatranje Izveštaja Državnog pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju o pregovorima vođenim u Beču od 21. februara do 2. marta 2007. godine, sa Predlogom rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o neophodnosti pravednog rešavanja pitanja Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, zasnovanog na međunarodnom pravu, koje je podnela Vlada.

Zasedanju, koje je održano u Domu Narodne skupštine, prisustvovali su predsednik Republike Srbije Boris Tadić, predsednik Vlade dr Vojislav Koštunica, ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Republike Srbije dr Slobodan Samardžić i ministri u Vladi Republike Srbije.


Narodnim poslanicima prvi se obratio predsednik Republike Srbije Boris Tadić. Podsećajući da je prošlo godinu i po dana od kada su počeli bečki pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije, Tadić je rekao da je, braneći državni suverenitet i teritorijalni intergitet, srpski pregovarački tim ponudio model decentralizacije, zasnovan na evropskim rešenjima, koji bi zaštitio interese ugrožene srpske zajednice u pokrajini i drugih, nealbanskih etničkih zajednica. Tadić je naglasio da je jedinstvena državna politika o rešavanju pitanja Kosova donela Srbiji i odgovarajuću podršku u međunarodnoj zajednici, među pojedinim članicama EU, ali i pre svega u Rusiji, čijim je zalaganjem za očuvanje načela međunarodnog prava, stvorena mogućnost za nove pregovore i to bez određivanja rokova i unapred definisanog ishoda. Prema njegovim rečima, ova skupštinska rezolucija treba da konstatuje da je Srbija u pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije definisala jedinstven državni stav i iza ovog dokumenta treba da stanu sve državne institucije, što će biti značajna poruka međunarodnim političkim činiocima.

Predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica izjavio je u obraćanju narodnim poslanicima da novi pregovori o budućem uređenju Kosova i Metohije mogu da se vode pod isljučivim mandatom Saveta bezbednosti i da je jedina moguća osnova za te pregovore Rezolucija 1244. On je konstatovao da nedavno povlačenje američko-evropske rezolucije iz Saveta bezbednosti predstavlja značajnu pobedu Srbije kojom je završena prva faza odbrane Kosova i Metohije. Srbija očekuje da Kontakt grupa bude aktivna, ali i da ceo pregovarački proces bude pod jasnim mandatom Saveta bezbednosti, rekao je predsednik Vlade i dodao da u tom procesu treba precizno definisati problem. Osvrćući se na pretnje koje stižu od albanskih separatista, predsednik Vlade je rekao da će Srbija odbaciti svaku odluku o proglašenju jednostrane nezavisnosti Kosova i Metohije i dodao da se ne može odbaciti mogućnost da jedan broj zemalja prizna jednostranu nezavisnost Kosova, ali da te države moraju biti svesne da bi priznavanje nezaviisnosti, mimo UN, bilo podrivanje temelja te organizacije, ali i međunarodnog poretka. Koštunica je istakao da Srbija danas u svojoj Narodnoj skupštini potvrđuje da je Kosovo i Metohija ugrađeno u najdublje temelje srpske države i da je Kosovo zbirno ime za naše nacionalno biće, kulturu, veru, za našu istoriju i našu budućnost. On je pozvao narodne poslanike da podrže predloženu rezoluciju kojom su date smernice buduće politike Srbije u procesu rešavanja budućeg uređenja južne srpske pokrajine.


U obraćanju narodnim poslanicima ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić je ocenio da je veoma važno da se usvoji Vladin Predlog rezolucije kako bi se odredio pravac i okvir za nastavak pregovora o statusu Kosova. On je istakao da nije nebitno i koja većina će doneti ovu rezoluciju, jer, kako je rekao, ona nije samo stvar Vlade i stranačka stvar, već ključno pitanje i zato su konsultovane sve poslaničke grupe. Usvajanje nove rezolucije treba da označi početak nove faze pregovora i da bude ključni orijentir svih državnih organa i pregovaračkog tima i obavezujući okvir delovanja, rekao je Samardžić. On je ponovio da je Srbija za kompromis, mir i pomirenje i da ne traži ništa što ne pripada svakoj drugoj državi, a da za uzvrat nudi makisimalno zamislivu samoupravu.

Narodni poslanici su zatim vodili jedinstven pretres o ovoj tački dnevnog reda. Na početku pretresa za reč su se javili predsednici poslaničkih grupa Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, Demokratske stranke Nada Kolundžija, Demokratske stranke Srbije - Nove Srbije Miloš Aligrudić, G17 plus Suzana Grubješić, Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, Poslaničke grupe manjina Savez vojvođanskih Mađara, Liste za Sandžak, Unije Roma Srbije i Koalicije Albanaca iz Preševske doline Pastor Balint i Poslaničke grupe Vojvođanski poslanici LSV-SVM Nenad Čanak.

Pre zaključenja pretresa, za reč se javio ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić koji je ocenio da je nova rezolucija Skupštine Srbije o Kosovu neophodna zbog predstojeće nove faze pregovora i potrebe da država odgovori na otvorene pretnje jednostranog priznanja nezavisnosti te pokrajine. Rezolucija predstavlja važan korak u državnoj politici zato što treba da stane iza napora svih državnih organa da se dođe do pravednog rešenja i da se podrži budući pregovarački tim, rekao je ministar Samardžić

Pošto je obavljen jedinstven pretres, predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić odredio je 25. jul kao Dan za glasanje o jedinoj tački dnevnog reda Sedmog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini.

Narodna skupština je sa 217 glasova “za”, 12 “protiv” i tri uzdržana glasa usvojila Izveštaj Državnog pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju o pregovorima vođenim u Beču od 21. februara do 2. marta 2007. godine.

Narodna skupština je sa 217 glasova “za”, 12 “protiv” i tri uzdržana glasa usvojila Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o neophodnosti pravednog rešavanja pitanja Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, zasnovanog na međunarodnom pravu.

Pošto je Narodna skupština obavila pretres i odlučivanje o jedinoj tački dnevnog reda, predsednik Dulić je zaključio Sedmu vanrednu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31