6. decembar 2019. Sedmi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku

6. decembar 2019. Sedmi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku

Petak, 6. decembar 2019.

Sedmi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku

Parlamentarni forum za energetsku politiku održao je Sedmi sastanak na kojem su razmatrani inovativni načini finansiranja u oblasti energetike.


Predsednica Parlamentarnog foruma dr Aleksandra Tomić navela je da je cilj današnjeg sastanka razmena mišljenja eksperata u ovoj oblasti i predstavljanje rezultata analiza različitih stručnjaka. Ona je istakla da parlamentarci imaju značajnu ulogu u procesu donošenja zakona kojima se podstiče energetska efikasnost i podsetila na važnost primene ciljeva naznačenih u Direktivi o obnovljivim izvorima energije Energetske zajednice.

Koordinatorka Nacionalnog Konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović objasnila je da diskusija sa istomišljenicima ne donosi uvek rezultate, te da je iz tog razloga korisno organizovati ovakve sastanke, gde su teme, kojima se Konvent bavi, sagledane iz različitih uglova. Dragojlović je izrazila uverenje da će današnja polemika rezultirati poučnim preporukama i konkretnim rezultatima, naglasivši da je važno da uslede promene i u praktičnim politikama.

U nastavku sastanka, stručnjak za energetiku Aleksandar Kovačević je dao procene sigurnosti snabdevanja energijom i investicije u energetici za period od 2020. do 2025. godine, a predstavnik Udruženja za pravo energetike Srbije Vuk Stanković predstavio je nalaze konferencije „Novine u pravnom okviru i efekti primene prava energetike“.

Učesnicima sastanka, predstavnik Garancijskog fonda AP Vojvodine dr Goran Vasić obrazlagao je o garancijama za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, a koordinatorka Radne grupe 15 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Lidija Radulović govorila je o pripremi izveštaja i Predlogu plana Radne grupe 15 NKEU u 2020. godini.

Zaključujući sastanak, nakon diskusije učesnika o inovativnim načinima finansiranja u oblasti energetike, dr Aleksandra Tomić je istakla da je bitno usklađivanje domaćih politika sa energetskom tranzicijom Evropske unije i sveta, klimatskim promenama, kao i sa Ciljevima održivog razvoja. Potrebno je i stalno praćenje pravnog okvira i efekata primene prava energetike, navela je Tomić i dodala da model kreditnih garancija AP Vojvodine predstavlja primer dobre prakse za gradove i opštine u Srbiji. Potrebni su strateški planovi i programi, u skladu sa novim zahtevima i izazovima u ovoj oblasti, takođe je ukazala dr Aleksandra Tomić i dodala da je digitalizacija u energetici oblast od izuzetnog značaja, koja se može detaljnije definisati i posmatrati sa multidisciplinarnog aspekta.


Video (1)

Petak, 6. decembar 2019. | Sedmi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije 06.12.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5