Ponedeljak, 3. decembar 2007.

Sedma sednica Odbora za saobraćaj i veze

Na sednici održanoj 3. decembra, članovi Odbora za saobraćaj i veze, u okviru rasprave o Predlogu budžeta za 2008. godinu, razmatrali su predlog ministarstava za finansije i za infrastrukturu za izmirenje finansijskih obaveza prema Javnom preduzeću “Putevi Srbije”.Na sednici održanoj 3. decembra, članovi Odbora za saobraćaj i veze, u okviru rasprave o Predlogu budžeta za 2008. godinu, razmatrali su predlog ministarstava za finansije i za infrastrukturu za izmirenje finansijskih obaveza prema Javnom preduzeću “Putevi Srbije”. Sednici Odbora predsedavao je Vladan Vučićević, a prisustvovali su ministri za finansije i za infrastrukturu Mirko Cvetković i Velimir Ilić, kao i direktor JP “Železnice Srbije” Milanko Šarančić.

U skladu sa zaključkom sa prethodne sednice Odbora, predstavnik JP “Putevi Srbije” izložio je finansijski plan i program smanjenja dugova, kao i plan poslovanja za narednu godinu. Prema tom planu, deo dugova ovog preduzeća iz prethodnog perioda pretvorio bi se u javni dug, sa rokom otplate od četiri do pet godina, dok bi ubuduće veća sredstva za održavanje puteva trebalo obezbediti povećanjem učešća “JP “Putevi Srbije” u naplaćenoj akcizi za gorivo sa 10 na 15 odsto i to od 1. januara 2008. godine. Takođe je rečeno da će znatna sredstva iz Nacionalnog investicionog plana biti angažovana u izgradnju Koridora 10 i obilaznice oko Beograda, što će predstavljati prioritete u budućem razvoju Srbije.

Članovi Odbora su istakli da je probleme vezane za finansiranje putne privrede moguće rešiti iz budžetskih sredstava za 2008. godinu, iz sredstava NIP-a, ali i iz sopstvenih prihoda od putarine. Ocenili su i da je uz ovaj finansijski plan trebalo dostaviti i izveštaj o poslovanju JP “Putevi Srbije” za protekle dve godine, odnosno od transformacije Direkcije za puteve u javno preduzeće.

Članovi Odbora su na ovoj sednici upoznati sa Odlukom Poslovnog udruženja međunarodnih drumskih prevoznika o korišćenju usluga terminala u carinskom postupku. Ministar finansija Mirko Cvetković je tim povodom istakao da će ovo ministarstvo razmotriti da li je moguće raskinuti ili izmeniti ugovore o zakupu zemljišta na carinskim terminalima, kako prevoznici više ne bi bili primorani da plaćaju naknade za parking prilikom carinjenja robe. Odbor je naložio nadležnom ministarstvu da u naredne dve nedelje predloži Vladi rešenje ovog problema.Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2