Sreda, 19. oktobar 2016.

Sedma sednica Odbora za evropske integracije

Članovi Odbora su, na sednici održanoj 19. oktobra, razmotrili Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Kraljevine Holandije od januara do juna 2016. godine, koji je podnela Vlada, i Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji za period jul/septembar 2016. godine.


Članovima Odbora izveštaje je predstavila prof. dr Tanja Mišević, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, u kojem je predstavljen proces analitičkog pregleda usklađenosti zakonodavstva, izveštaji sa skrininga i priprema za otvaranje poglavlja, preseci stanja u otvorenim poglavljima, u poglavljima na koji je upućen poziv da predaju pregovaračke pozicije, u poglavljima u kojima su utvrđena merila za otvaranje, u poglavljima čiji se izveštaji nalaze u procesu usvajanja, u poglavljima za koje su dostavljeni delovi izveštaja i ostalim poglavljima, i načela javnosti i uključivanja.

Miščević je navela da je do sada usvojeno 27 izveštaja sa skrininga, od kojih je 18 usvojeno sa preporukom da se pregovori u poglavljima otvore bez merila, a za preostalih devet poglavlja izveštaji su usvojeni sa predlogom da se poglavlja otvore nakon ispunjavanja merila.

Miščević je u daljem obrazlaganju istakla da se do kraja godine očekuje otvaranje još tri poglavlja, 5, 25 i 26, koja se tiču javnih nabavki, nauke i istraživanja i obrazovanja i kulture, i objasnila presek stanja u poglavljima za koja je Republika Srbija pozvana da preda pregovaračku poziciju.

Pregovaračke pozicije koje se trenutno nalaze u fazi neformalnih konsultacija sa Evropskom komisijom su poglavlje 7 koje se odnosi na intelektualnu svojinu, 20 koje se odnosi na preduzetništvo i industrijsku politiku, 29 pitanja carinske unije, 30 koje se tiče ekonomskih odnosa sa inostranstvom i 33 finansijske i budžetske odredbe.

Nakon obrazlaganja izveštaja i diskusije, članovi Odbora su glasanjem prihvatili Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Kraljevine Holandije od januara do juna 2016. godine, koji je podnela Vlada, i Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji za period jul/septembar 2016. godine.

U nastavku sednice, određeni su članovi Odbora za učešće na Interparlamentarnoj konferenciji: „Nediskriminacija osoba sa invaliditetom u zemljama proširenja EU“, koja će biti održana 28-29. novembra 2016. godine, u Evropskom parlamentu u Briselu.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Marinika Tepić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Dušica Stojković, Gordana Čomić, Vesna Marković, Aleksandar Stevanović, Zvonimir Đokić, Žarko Mićin, Elvira Kovač, Marko Blagojević, Aleksandra Jerkov i Dubravka Filipovski.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Sreda, 19. oktobar 2016. | Sedma sednica Odbora za evropske integracije 19.10.2016.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
petak, 23. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja