Petak, 23. januar 2009.

Sedma sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

Zamenik predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Dejan Radenković sazvao je 7. sednicu radi informisanja Odbora o aktuelnoj situaciji u AP Kosovo i Metohija u vezi sa formiranjem bezbednosnih snaga Kosova.Zamenik predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Dejan Radenković sazvao je 7. sednicu radi informisanja Odbora o aktuelnoj situaciji u AP Kosovo i Metohija u vezi sa formiranjem bezbednosnih snaga Kosova.

Nakon rasprave, u kojoj su učestvovali članovi Odbora, narodni poslanici i ministar za Kosovo i Metohiju, Odbor je usvojio zaključke u kojima ocenjuje da je formiranje takozvanih Kosovskih snaga bezbednosti protivno međunarodnom pravu i dokumentima Ujedinjenih nacija i da može da predstavlja ozbiljnu i trajnu bezbednosnu pretnju u ovom delu Srbije. Kosovo i Metohija je deo Srbije koji je pod protektoratom Ujedinjenih nacija i za mir na tom području odgovaraju UN i jedino pripadnici mirovne misije mogu imati oružane formacije. Odbor za Kosovo i Metohiju ocenjuje da je za uspostavljanje trajnog mira u južnoj pokrajini neophodno da snage UN izvrše detaljnu i potpunu demilitarizaciju Pokrajine, jer su paravojne i paramilitarne grupe na KiM najveća pretnja miru u celom regionu.

Odbor za Kosovo i Metohiju poziva Srbe iz južne pokrajine da ne učestvuju u stvaranju paravojne formacije takozvanih Kosovskih snaga bezbednosti.

Odbor apeluje na pripadnike srpske i ostalih zajednica na Kosovu i Metohiji da ne nasedaju na provokacije albanskih ekstremista.

Odbor zahteva od nadležnih organa Srbije da oštrom diplomatskom akcijom od međunarodnih institucija zatraže dosledno poštovanje međunarodnog prava i spreče kršenje Rezolucije 1244 UN.

Odbor smatra da su problemi na Kosovu i Metohiji najkrupnije državno i nacionalno pitanje i da ne treba da se koriste kao povod i sredstvo za stranačke sukobe, jer to nije u intereasu opstanka Srba u Pokrajini, a šteti i državnim aktivnostima na očuvanju Kosova i Metohije u okvirima Republike Srbije.

Sednici, koja je održana 23. januara, prisustvovali su predsednik ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Stanimir Vukićević i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Dušan Spasojević.

U nastavku sednice, članovi Odbora izabrali su Ljubomira Kragovića za predsednika Odbora.

Sednici je predsedavao zamenik predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Dejan Radenković.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3