15. decembar 2020. Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini

15. decembar 2020. Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini

Utorak, 15. decembar 2020.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sazvao je Sedmu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini, za utorak, 15. decembar 2020. godine, sa početkom u 10.00 časova.


Pre utvrđivanja dnevnog reda, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Arđend Bajrami, Đorđe Milićević i Sandra Božić zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština usvojila je sledeći dnevni red:

 1. Predlog zakona o digitalnoj imovini, koji je podnela Vlada;
 2. Predlog zakona o fiskalizaciji, koji je podnela Vlada;
 3. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koji je podnela Vlada;
 4. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji je podnela Vlada;
 5. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je podnela Vlada;
 6. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, koji je podnela Vlada;
 7. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koji je podnela Vlada;
 8. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, koji je podnela Vlada;
 9. Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koji je podnela Vlada;
 10. Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o tržištu kapitala, koji je podnela Vlada;
 11. Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o javnoj svojini, koji je podnela Vlada;
 12. Predlog zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je podnela Vlada;
 13. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajedničkim nabavkama medicinskih sredstava, koji je podnela Vlada;
 14. Predlog zakona o izmeni Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta „Beograd na vodi“, koji je podnela Vlada;
 15. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o izmenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije o uzajamnom putovanju državljana, koji je podnela Vlada;
 16. Predlog zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, koji je podnela Vlada;
 17. Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora Povezane škole u Srbiji između Republike Srbije i Evropske investicione banke, koji je podnela Vlada;
 18. Predlog kandidata za člana Fiskalnog saveta, koji je podnela guverner Narodne banke Srbije;
 19. Lista kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje i
 20. Predlog odluke o izboru člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.
Narodna skupština usvojila je predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića da se obavi zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1. do 14, zajednički načelni i jedinstveni o tačkama 15. do 17, i zajednički jedinstveni pretres o tačkama 18. do 20. dnevnog reda sednice.

U ime predlagača Narodnoj skupštini predloge zakona obrazlagali su ministar finansija Siniša Mali i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Narodna skupština vodila je i zaključila zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1. do 14. dnevnog reda sednice.

Drugog dana rada, 16. decembra 2020. godine, Narodna skupština započela je i obavila zajednički načelni i jedinstveni o tačkama 15. do 17. dnevnog reda sednice. Predložene akte obrazložio je predstavnik predlagača, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

U nastavku rada, narodni poslanici vodili su i zaključili zajednički jedinstveni pretres o tačkama 18. do 20. dnevnog reda sednice.

Sednici je prisustvovala i guvernerka Narodne Banke Jorgovanka Tabaković.

Trećeg dana rada, 17. decembra, a pre prelaska na dnevni red, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Mirsad Hodžić, Jelena Mihailović i Aleksandar Marković zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku sednice, Narodna skupština započela i završila pretres u pojedinostima Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Do kraja dana, narodni poslanici obavili su pretres o pojedinostima i o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Predlogu zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

Pošto je obavljena rasprava o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić odredio je četvrtak, 17. decembar sa početkom u 17 časova, kao Dan za glasanje o svim tačkama dnevnog reda Sedme sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, narodni poslanici većinom glasova usvojili su Predlog zakona o digitalnoj imovini, Predlog zakona o fiskalizaciji, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o tržištu kapitala.

Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o javnoj svojini, Predlog zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajedničkim nabavkama medicinskih sredstava, Predlog zakona o izmeni Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta „Beograd na vodi“, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o izmenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije o uzajamnom putovanju državljana, Predlog zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 i Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora Povezane škole u Srbiji između Republike Srbije i Evropske investicione banke.

U Danu za glasanje, Narodna skupština usvojila je Predlog kandidata za člana Fiskalnog saveta, podnet od strane guvernera Narodne banke Srbije, na čiji položaj je izabran Bojan Dimitrijević, koji je pred narodnim poslanicima položio zakletvu.

Narodni poslanici usvojili su i Listu kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje. Za članove Saveta narodni poslanici većinom glasova izglasali su Oliveru Zekić i Aleksandru Janković.

Na Sedmoj sednici Drugog redovnog zasedanja narodni poslanici doneli su i Odluku o izboru člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije na koji je izabran dr Miladin Kovačević, na period od pet godina.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić zaključio je Sedmu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini.


Video (12)

Utorak, 15. decembar 2020. | Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini 15.12.2020. (I)

Utorak, 15. decembar 2020. | Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini 15.12.2020. (II)

Utorak, 15. decembar 2020. | Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini 15.12.2020. (III)

Utorak, 15. decembar 2020. | Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini 15.12.2020. (IV)

Sreda, 16. decembar 2020. | nastavak Sedme sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini 16.12.2020.(I)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 7


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 28. maj
 • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja