Sreda, 26. decembar 2007.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini

Za Sedmu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini, koju je predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić, sazvao za 26. decembar, a koja je počela u 14.15 časova, usvojen je sledeći dnevni red: 1. Izveštaj Državnog pregovaračkog tima o pregovorima vođenim pod mandatom Trojke Kontakt grupe o budućem statusu Kosova i Metohije u periodu od 10. avgusta do 19. decembra 2007. godine i Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije.


Za Sedmu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini, koju je predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić, sazvao za 26. decembar, a koja je počela u 14.15 časova, usvojen je sledeći dnevni red:

1. Izveštaj Državnog pregovaračkog tima o pregovorima vođenim pod mandatom Trojke
Kontakt grupe o budućem statusu Kosova i Metohije u periodu od 10. avgusta do 19.
decembra 2007. godine i Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o
zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije.

Sednici Skupštine, koja je održana u Domu Narodne skupštine, prisustvovali su Boris Tadić, predsednik Republike Srbije, dr Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Republike Srbije, dr Slobodan Samardžić, ministar za Kosovo i Metohiju i ministri u Vladi Republike Srbije.

Predsednik Tadić je u obraćanju narodnim poslanicima poručio da će država učiniti sve da Kosovo ostane u Srbiji, a Srbija na svom evropskom putu. Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova, naglasio je predsednik Srbije i podsetio da su i ranije iz Prištine dolazile najave o unilateralnom proglašenju nezavisnosti Kosova i da će Srbija svaku odluku te vrste odmah proglasiti nevažećom.

Po njegovom mišljenju, rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije mora da se donese u Savetu bezbednosti UN, kao i da taj organ UN mora da se saglasi sa bilo kakvom promenom sastava civilne i vojne misije u Pokrajini. Tadić je ponovio da se Srbija zalaže za nastavak pregovora o statusu Pokrajine i najavio da će 9. januara na novoj sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj Kosovu i Metohiji, on zastupati srpsku državnu politiku.

Sa skupštinske govornice predsednik Srbije je poručio da se oba principa - ostanak Kosova u Srbiji i ostanak Srbije na evropskom “moraju ostvariti mudrom politikom, mirnim i diplomatskim sredstvima” i zaključio da “izolacijom od ostatka sveta i ratom niti možemo sačuvati Kosovo, niti obezbediti ekonomsku perspektivu za građane”.

Osvrćući se na dosadašnji tok pregovora, Tadić je ocenio da je Državni pregovarački tim dobro radio svoj posao, dosledno se zalažući za princip očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. On je izrazio uverenje da bi odustajanje od principa na kojima se temelji Vlada Republike Srbije i na kojima se temelji odbrana Kosova i Metohije“ u suštini bila predaja pred problemima koje Srbija ima”.

U svom obraćanju narodnim poslanicima, predsednik Vlade dr Vojislav Koštunica izneo je uverenje da su svi jedinstveni u tome da Srbija jednom zauvek odbacuje svaku vrstu nezavisnosti Kosova i da je to prva i poslednja reč Srbije. U ovom času, naša poslednja linija odbrane od nasilja i jednostrano proglašene nezavisnosti mora biti snažna rezolucija Narodne skupštine, kojom će se odbaciti svaka nezavisnost Kosova, naglasio je premijer.

Koštunica je istakao je da je na sednici Saveta bezbednosti 19. decembra, na kojoj je razmatran izveštaj posredničke Trojke, voljom Amerike i nekoliko evropskih država, sprečena inicijativa Rusije da se nastavi pregovarački proces, čime je blokiran rad Saveta bezbednosti na pronalaženju kompromisnog rešenja za budući status Kosova i Metohije. Istovremeno su SAD i neke zapadne zemlje saopštile da će, posle predsedničkih izbora u Srbiji, priznati jednostranu nezavisnost Kosova, na osnovu odbačenog Ahtisarijevog plana.

Koštunica je rekao da se Amerika odlučila na otvoreno rušenje međunarodnog prava i sistema Ujedinjenih nacija zarad ostvarivanja svojih vojno-bezbednosnih interesa, a ne radi interesa albanske nacionalne manjine na Kosovu i Metohiji. Takođe, SAD svesno žrtvuje državne i nacionalne interese Srbije samo da bi napravila kvazidržavnu tvorevinu u kojoj bi NATO pakt bio, kako to piše u Aneksu 11 Ahtisarijevog plana, “konačan organ” vlasti u “nezavisnom Kosovu”.

Premijer je istakao da je na strani Amerike sila, ali da je pravo na strani Srbije, i da možemo biti spokojni zato što naša snaga počiva u poštovanju prava i što branimo jednostavnu istinu da je Kosovo Srbija. On je ponovio da se naša zemlja zalaže za nastavak pregovora do postizanja kompromisa, kao i da sve odluke moraju biti donete u Savetu bezbednosti. Srbija se izričito protivi jednostranim aktima i zahteva da se strogo poštuju Povelja UN i Rezolucija SB 1244.

Koštunica je naglasio da je borba za Kosovo borba za slobodu Srbije i da, kao i svaki drugi narod, moramo da se borimo za svoju budućnost i za očuvanje celovite Srbije. Dodao je i da bi bilo najbolje da se sa kosovskim Albancima dogovorimo da živimo mirno, slobodno i zajedno, jer je Kosovo dovoljno veliko za ostvarivanje obostranih interesa.

Koštunica je rekao da dugujemo zahvalnost Rusiji jer je sve ovo vreme bila čvrst i principijelan saveznik Srbije, braneći međunarodno pravo i pravo Srbije da joj se ne otima teritorija.

Ministar za Kosovo i Metohiju dr Slobodan Samardžić izneo je nekoliko ocena o toku četvoromesečnog pregovaračkog procesa i optužio SAD i pojedine države Evropske unije da su demotivisale i podsticale na opstrukciju delegaciju kosovskih Albanaca za razgovore o statusu Pokrajine. Senka konačnog rešenja i obećane nezavisnosti sprečavala je njihovo uključivanje u pregovore i nalaženje kompromisnog rešenja, iako su razgovori bili nešto otvoreniji.

Iz izveštaja pregovaračke Trojke vidi se da je tokom pregovora stvorena mogućnost da Rusija u Savetu bezbednosti traži nastavak pregovora, što je ona i učinila na sednici 19. decembra. Taj predlog je podržalo pet zemalja, ali su ga blokirale SAD i pojedine zemlje Evropske unije.

Samardžić je rekao da je Državni pregovarački tim nastupao na osnovu inovirane platforme i da je su pregovori pojačani snažnom diplomatskom aktivnošću Srbije u odbrani državnih interesa, čime je naša zemlja stekla dodatni međunarodni kapital.

Narodni poslanici su zatim vodili jedinstveni pretres o ovoj tački dnevnog reda. Na početku pretresa za reč su se javili predsednici Poslaničke grupe Srpska radikalna stranka Tomislav Nikolić, Poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije Ivica Dačić, Poslaničke grupe Liberalno demokratska partija Čedomir Jovanović, Poslaničke grupe G17 PLUS Suzana Grubješić, Poslaničke grupe manjina Balint Pastor, Poslaničke grupe Vojvođanski poslanici Nenad Čanak i Poslaničke grupe Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija – dr Vojislav Koštunica Miloš Aligrudić.


Pre zaključenja pretresa u kojem je učestvovao veći broj narodnih poslanika, završnu reč dao je predsednik Vlade Republike Srbije dr Vojislav Koštunica. Naglasio je da Srbija može da sklapa međunarodne sporazume samo onako kako je to utvrđeno Ustavom Republike Srbije, a to znači neosakaćena, već cela.

Premijer je ponovio da je odluka Evropske unije da se na Kosovo uputi civilna misija EU koja bi zamenila misiju UN, sa stanovišta međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti nelegalna. Rezolucija SB, po njegovoj oceni, može biti zamenjena samo drugom rezolucijom donetom u Savetu bezbednosti, a do koje se može doći pregovorima, koji su sada blokirani. Koštunica je na kraju pozvao sve narodne poslanike da glasaju za predloženu Rezoluciju Narodne skupštine, jer je Srbiji danas potrebno državno jeidnstvo zarad očuvanja Kosova i Metohije.

Pošto je obavljen jedinstveni pretres, predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić odredio je 26. decembar u 22.37 časova kao Dan za glasanje o jedinoj tački dnevnog reda Sedme sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini.

Narodna skupština je sa 150 glasova “za”, 19 “protiv” i tri uzdržana glasa usvojila Izveštaj Državnog pregovaračkog tima o pregovorima vođenim pod mandatom Trojke Kontakt grupe o budućem statusu Kosova i Metohije u periodu od 10. avgusta do 19. decembra 2007. godine.

Narodna skupština je sa 220 glasova “za”, 14 “protiv” i tri uzdržana glasa usvojila Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije.

Pošto je Narodna skupština obavila pretres i odlučivanje o jedinoj tački dnevnog reda, predsednik Dulić je zaključio Sedmu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2007. godini.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2