30. mart 2023. Učesnici sastanka

30. mart 2023. Učesnici sastanka

Četvrtak, 30. mart 2023.

Sastanak predsednika Skupštine Srbije sa specijalnim izvestiocem Saveta za ljudska prava UN

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa Iren Kan, specijalnim izvestiocem Saveta za ljudska prava UN za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja.


Dr Orlić je poručio da u Republici Srbiji postoji apsolutna sloboda mišljenja i izražavanja, te da je naša država prethodnih godina ostvarila napredak i kroz regulativu, i u praksi. To potvrđuju, kako je istakao, i relevantni međunarodni pokazatelji. „Prema prošlogodišnjem Indeksu slobode medija „Reportera bez granica“, Srbija je napredovala za 14 pozicija u odnosu na godinu pre, te je sada bolje rangirana i u odnosu na pojedine države članice EU“, rekao je predsednik NS RS. Istakao je i da se danas beleži značajno manji broj fizičkih napada na novinare u odnosu na period od pre više od deset godina, dodajući da se istrajno nastavlja rad na dodatnom unapređenju prava novinara i zaštiti njihove bezbednosti kroz radna tela formirana od strane Vlade Srbije, brojne uspostavljene mehanizme i nove platforme.

Podsetio je da je, uoči izbora prošle godine, NS RS usvojila izmene Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim medijskim servisima, čije je donošenje, uz brojna druga rešenja, predstavljalo rezultat međupartijskog dijaloga, i koje je omogućilo izborne uslove po najvišim demokratskim standardima od uvođenja višestranačja u Srbiji.

Govoreći o informisanju nacionalnih manjina na sopstvenom jeziku, naglasio je da je ovo pitanje u našoj zemlji takođe regulisano bolje nego u pojedinim državama Evrope, a potvrdio je i široku dostupnost interneta građanima Srbije. „Urbana područja potpuno su pokrivena brzim internetom, koji će Vlada Srbije obezbediti i najudaljenijim ruralnim područjima do 2025, sprovodeći program širokopojasne nacionalne mreže“, poručio je dr Orlić.

Predsednik NS RS je iskoristio priliku da specijalnog izvestioca UN posebno upozna sa slučajem Ivana Todosijevića, Srbina koji je od strane Prištine osuđen na zatvorsku kaznu za verbalni delikt. „Od pada Gvozdene zavese se nije dogodilo da na tlu Evrope nekome bude presuđeno samo zbog izrečenog. Bilo gde u Evropi tako nešto danas je potpuno nezamislivo, a upravo to se dešava Srbima na KiM. Čovek je osuđen na godinu dana zatvora, upućen mu je poziv za izdržavanje kazne, a da mu nije uručena ni presuda. Ovo je ne samo protivpravno nasilje, već i brutalno gaženje ljudskih prava i otvoren progon. U isto vreme, Kurtijev pripadnik tzv. „bezbednosnih snaga“ pucao je na srpsku decu na Badnji dan, i taj zlikovac je pušten u kućni pritvor, optužen samo za „izazivanje opasnosti“. Ove činjenice jasno govore o teškom kršenju prava na slobodu mišljenja, izražavanja, kao i svih drugih prava Srba na KiM, i zaslužuju mesto u izveštaju Saveta za ljudska prava UN“, rekao je predsednik NS RS.

Iren Kan je pozdravila regulatorni okvir koji garantuje slobodu i pluralizam medija u Srbiji, te istakla značaj uloge Narodne skupštine kada je reč o zakonskim rešenjima čije se usvajanje tek očekuje. Dr Orlić je izrazio očekivanje da će se saradnja NS RS i Saveta za ljudska prava UN nastaviti i u budućnosti.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
četvrtak, 30. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja