5. april 2023. Predsednik Narodne skupštine sa delegacijom Senata Republike Francuske

5. april 2023. Predsednik Narodne skupštine sa delegacijom Senata Republike Francuske

Sreda, 5. april 2023.

Sastanak predsednika Skupštine Srbije sa delegacijom Senata Republike Francuske

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Odbora za spoljne poslove, odbranu i oružane snage Senata Republike Francuske, na čelu sa potpredsednikom Odbora Olivijem Sigolotijem. Sagovornici su ocenili da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno bliski i u stalnom napretku, pre svega zahvaljujući intenzivnom političkom dijalogu na svim nivoima.


Sigoloti je poručio da je cilj posete delegacije francuskog Senata dalje učvršćivanje prijateljskih veza između dva parlamenta i njihovih radnih tela i odbora. Potvrdio je da Srbija može da računa na podršku za punopravno članstvo u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, te iskoristio priliku da pozdravi rezultate naše zemlje postignute u brojnim reformama koje se sprovode u okviru evropskih integracija, ohrabrujući njihovu primenu kako bi se ubrzao proces pristupanja.

Dr Orlić je pozdravio uspehe koje dve zemlje beleže u oblasti ekonomije, te istakao značaj brojnih kapitalnih projekata koje Srbija realizuje sa francuskim partnerima. Informisao je članove delegacije francuskog Senata o svakodnevnom kršenju osnovnih ljudskih prava Srba na KiM od strane Prištine, ugrožavanju njihove elementarne bezbednosti, ocenjujući ovakav odnos prema srpskom narodu kao nezamisliv u Evropi u 21. veku. Istakao je da Priština prethodnih nedelja intenzivira opasne poteze i pokušava da izazove eskalaciju, kako bi izbegla formiranje ZSO. „Prošle godine je zabeleženo 150 etnički motivisanih napada na Srbe na KiM, od početka ove godine već više od 30. Dok naš narod hapse bez krivice i dokaza, i osuđuju na zatvorske kazne zbog verbalnog delikta, zlikovci pucaju na našu decu, a potom bivaju pušteni svojim kućama. Za dijalog se praktično borimo samo mi, sprovodeći državnu politiku predsednika Republike Aleksandra Vučića, koja znači ozbiljan i odgovoran odnos, očuvanje mira i stabilnosti za sve. Samo na taj način možemo da pravimo nove rezultate u ekonomiji, infrastrukturi i u svim drugi oblastima“, poručio je predsednik NS RS.

Tokom sastanka je bilo reči i o evropskom putu Srbije, parlamentarnom životu i saradnji, kao i aktivnostima grupa prijateljstva koje su formirane u obe nacionalne skupštine.


Foto galerija


Video (1)

Sreda, 5. april 2023. | susret predsednika Narodne skupštine i delegacije Senata Republike Francuske 05.04.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja