23. januar 2023. Učesnici sastanka

23. januar 2023. Učesnici sastanka

Ponedeljak, 23. januar 2023.

Sastanak predsednika Poslaničke grupe prijateljstva sa Marokom i ambasadora Maroka u Srbiji

Poslanička grupa prijateljstva sa Marokom, na čelu sa predsednikom prof. dr Vladimirom Đukićem, danas je u Narodnoj skupštini održala sastanak sa ambasadorom Kraljevine Maroko u Republici Srbiji Nj.E. Mohamedom Belhažem.


Na početku sastanka predsednik Grupe prijateljstva prof. dr Vladimir Đukić dao je priliku članovima Grupe da se predstave ambasadoru, ističući da Poslanička grupa prijateljstva u Narodnoj skupštini broji 34 člana i izrazio zadovoljstvo što u Parlamentu Maroka postoji grupa prijateljstva sa Srbijom, naglašavajući važnost parlamentarnih veza i diplomatskih odnosa. Istakao je da obeleženih 65 godina diplomatskih kontakata predstavljaju garant produbljivanja saradnje dve zemlje na svim nivoima. Ukazao je na posete zvaničnika država na visokom i najvišem nivou u poslednjih nekoliko godina, i izrazio uverenje da će dve zemlje produbiti saradnju, na obostranu korist. Đukić je iskoristio priliku da se zahvali Maroku na principijelnom stavu kada je o reč o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije i podršci koju Maroko pruža Srbiji na međunarodnim forumima po ovom pitanju. Dodao je da Srbija predstavlja stub stabilnosti u regionu i da se na sve načine bori da na toj poziciji i ostane poštujući međunarodno pravo i dijalog u pregovorima. Predsednik je napomenuo da prostor za jačanje saradnje postoji u brojnim oblastima, te da tradicionalno čvrste i prijateljske odnose treba da prati i dobro razvijena ekonomska saradnja. Naveo je da Maroko i Srbija mogu da unaprede saradnju u oblasti obrazovanja, informacionih tehnologija, turizmu i privredi. Naveo je i to da Maroko može biti most Srbiji kada je u pitanju afričko tržište, kao što Srbija može predstavljati vezu Maroka i Balkana, te da države zajedno mogu delovati i na trećim tržištima.

Belhaž se složio da bilateralni odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom i da veze koje Srbija i Maroko grade ukazuju na strateško partnerstvo. „Srbija je jedna od najbližih evropskih zemlja Maroku“, naglasio je ambasador, dodajući da su parlamentarci stub prijateljskih odnosa i potvrdio da su uzajamne posete zvaničnika doprinele još čvršćoj saradnji država. Naveo je da je njegova pažnja trenutno usmerena na posetu ministra spoljnih poslova Maroka Srbiji i sednici Mešovitog komiteta koji bi pospešio ekonomsku saradnju. Belhaž je naveo da će nastaviti da podržava Srbiju u međunarodnim forumima, poput UNESKO, Interpola, ali i Frankofonije i drugih međunarodnih institucija. Istakao je da Maroko neće menjati svoja uverenje i vrednosti koje obe zemlje dele.

Ambasador je na interesovanje poslanika govorio i o potencijalima za saradnju u oblasti turizma i obrazovanja, navodeći da na godišnjem nivou Maroko u proseku poseti 5.000 srpskih građana, a sagovornici su se složili da bi taj broj mogao da bude daleko veći uvođenjem direktne avionske linije između dva glavna grada. Ambasador je naveo da Maroko i Srbija imaju saradnju i u oblasti obrazovanja i stipendija za studente, koja, kako su se sagovornici saglasili, može biti veća.

Sastanku su prisustvovali i članovi Poslaničke grupe prijateljstva mr Dejan Radenković, Dubravka Kralj, Andrijana Avramov, Usame Zukorlić, Marija Jovanović i Hadži Milorad Stošić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja