24. april 2023. Predsednik PGP sa Crnom Gorom Igor Bečić sa predsednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Miodragom Lekićem

24. april 2023. Predsednik PGP sa Crnom Gorom Igor Bečić sa predsednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Miodragom Lekićem

Ponedeljak, 24. april 2023.

Sastanak predsednika Poslaničke grupe prijateljstva sa Crnom Gorom Igora Bečića i predsednikа Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Crnom Gorom Igor Bečić sastao se u Domu Narodne skupštine sa predsednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, Miodragom Lekićem sa kojim je razgovarao o aktuelnim političkim temama.


Bečić je na početku sastanka ocenio da su bilateralni odnosi stabilni sa tendencijom da se još više unaprede i poboljšaju. Naglasio je da je politika Republike Srbije prema Crnoj Gori usmerena ka daljem razvoju prijateljskih i dobrosusedskih odnosa, baziranih na zajedničkoj istoriji i tradicionalno bliskim vezama dva naroda.

Predsednik PGP sa Crnom Gorom je ukazao na značaj inicijative „Otvoreni Balkan“, koja predstavlja primer uspešne regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve, te da je kao takva najbolji način za pripremu naših država za članstvo u EU.

Predsednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Miodrag Lekić se saglasio sa Bečićem da dve zemlje povezuje istorija i prijateljski odnosi.

Osvrnuo se na održane predsedničke izbore u Crnoj Gori i naveo da su građani pobednici izbora i da se situacija u Crnoj Gori menja na bolje.

Lekić je izrazio nadu će se nakon održanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, formirati Poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom i da će putem saradnje članova poslaničkih grupa prijateljstava i članova skupštinskih odbora, dva parlamenta unaprediti saradnju na svim nivoima.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnim političkim prilikama, te je Bečić upoznao Lekića sa teškom situacijom sa kojom se suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji i naglasio da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom jer je to jedini put rešavanja otvorenih pitanja i postizanja obostrano prihvatljivog dogovora. Srbija zaštitom svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta istovremeno brani međunarodno pravo i Povelju UN. Naglasio je da prema srpskom narodu neophodan potpuno drugačiji pristup međunarodne zajednice, pre svega zapadnih sila, konstruktivni dijalog, a ne nametanja rešenja.

Zahvalio se na podršci Crne Gore našem putu ka punopravnom članstvu u EU, koji predstavlja glavni spoljno-politički cilj Republike Srbije, što je ujedno i put rukovodstva Crne Gore.

Bečić je posebno ukazao na važnost predstojećeg popisa stanovništva u Crnoj Gori, gde su se sagovornici složili da će popis omogućiti srpskoj zajednici da se transparentno izjasni.

Zajednički su ocenili da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, energetike odbrane, turizma i kulture. Osvrnuli su se na značaj infrastrukturnog projekta od obostranog interesa, rekonstrukcija i modernizacija pruge Beograd – Bar i izgradnja autoputa Beograd – Bar.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja