23. septembar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Borko Stefanović sa ambasadorom Francuske u Republici Srbiji Pjerom Košarom

23. septembar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Borko Stefanović sa ambasadorom Francuske u Republici Srbiji Pjerom Košarom

Petak, 23. septembar 2022.

Sastanak predsednika Odbora za spoljne poslove i ambasadora Francuske u Srbiji

Predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Borko Stefanović sastao se danas sa ambasadorom Francuske u Republici Srbiji Pjerom Košarom.


Stefanović je upoznao ambasadora sa činjenicom da pored funkcije predsednika Odbora za spoljne poslove, obavlja i funkciju potpredsednika Narodne skupštine i da će iskoristiti priliku da sazove sednicu Odbora na kojoj će pokrenuti pitanje usaglašavanja srpske spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije. Istakao je da trenutna kriza koja se oseća u Evropi može biti korisna za Srbiju i region, tako što bi se zemlje Zapadnog Balkana nepovratno pozicionirale tamo gde im je i mesto, a to mesto predstavlja Evropska unija. „Cenimo podršku Francuske na našem evropskom putu i želimo da njena podrška bude što jasnija i opipljivija za sve zemlje Zapadnog Balkana“, naveo je Stefanović. U svom izlaganju istakao je da se vršenje pritiska za priznanje Kosova, kao nezavisne teritorije, ne sme tražiti od Srbije, ali da se pregovori sa Prištinom moraju nastaviti, kako bi se rešila sva otvorena pitanja kroz jedan obavezujući sporazum. Takav sporazum mora sačuvati pravo Srbije da ne prizna nezavisnost Kosova, jer bi takav čin bio u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, voljom građana i nacionalnim identitetom Srba. Dodao je da zamrznuti konflikt predstavlja nepovoljnu situaciju po obe strane i da Srbija treba da odstupi od politike simbolizma, aludirajući na to da lične karte i registarske tablice nisu dokaz suvereniteta jedne zemlje.

Ambasador je naveo da je Francuska zemlja koja želi da ubrza proces priključenja Srbije i Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, za šta se zalagala i za vreme njenog predsedavanja EU. Dodao je da Samit Evropske političke zajednice, koji će biti održan u Pragu, u oktobru ove godine, a na čije je učestvovanje pozvana i Srbija, ima za cilj da podstakne politički dijalog i saradnju za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa kako bi se ojačala bezbednost, stabilnost i prosperitet evropskog kontinenta. Podvukao je da održavanje Samita nije zamena za priključenje zemalja Uniji, već poziv za iznalaženje zajedničkih političkih rešenja koja se tiču svih zemalja Evrope. Istakao je da Francuska podržava dijalog Beograda i Prištine i da se ne sme izgubiti iz vida ono što je postignuto pregovorima prethodnih meseci.

Na sastanku je bilo reči i o međusobnim posetama parlamentaraca, a Stefanović je dodao da će se u narednom periodu ponovo osnovati Poslanička grupa prijateljstva sa Francuskom, koja će predstavljati još jedno mesto za ostvarivanje međusobnih kontakata.