5. jun 2019. Predsednik i član Odbora Miodrag Linta i Blaža Knežević, i Tamaš Bodea savetnik u Ambasadi Mađarske

5. jun 2019. Predsednik i član Odbora Miodrag Linta i Blaža Knežević, i Tamaš Bodea savetnik u Ambasadi Mađarske

Sreda, 5. jun 2019.

Sastanak predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu sa savetnikom u Ambasadi Mađarske

Predsednik Odbora Miodrag Linta i Tamaš Bodea savetnik u Ambasadi Mađarske razgovarali su u Domu Narodne skupštine o položaju srpske dijaspore na prostoru Zapadnog Balkana i odnosima Srbije sa zemljama na Zapadnom Balkanu.


Tamaš Bodeo zadužen za pitanja regionalne politike ispred Ambasade Mađarske interesovao se za položaj srpske manjine u zemljama regiona i tom prilikom istakao da Vlada Mađarske visoko vrednuje odnose i saradnju Srbije i Mađarske, koja je poslednjih godina unapređena u svim oblastima.

Predsednik Odbora Miodrag Linta je ocenio da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da je održavanje zajedničkih sednica dveju Vlada, veliki iskorak za dodatno unapređenje saradnje. Takođe, Linta je izrazio zahvalnost mađarskoj vladi na uzdržanosti prilikom glasanja za prijem tkz. Kosova u UNESKO, kao i uzdržan stav prilikom odluke Prištine o formiranju tzv. vojske Kosova. Linta je ukazao na težak položaj srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i istakao da je potrebna jača reakcija međunarodne zajednice na poteze Prištine.

Tokom sastanka, Linta je upoznao sagovornika sa položajem srpske nacionalne manjine u svih osam država regiona. Ukazao je da je srpska nacionalna zajednica posebno diskriminisana u Hrvatskoj, Federaciji BiH, Crnoj Gori i Albaniji, a težak položaj je u Makedoniji i Sloveniji. On je pohvalio Mađarsku i Rumuniju po pitanju poštovanja nacionalnih interesa i prava srpske zajednice.

Miodrag Linta je naveo da je Srbija primer dobre prakse po pitanju poštovanja položaja i ostvarivanja prava nacionalnih manjina u celoj Evropi, ističući da je naša zemlja priznala 23 nacionalne manjine i da su formirana 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina kao njihove krovne organizacije. Imajući u vidu da Srbija visoko vrednuje i uvažava položaj svih zastupljenih manjina, očekuje i od ostalih država u regionu da zauzmu isti stav prema našem narodu u regionu, odnosno da poštuju politiku jednakosti i reciprociteta.

Sastanku je prisustvovao i narodni poslanik Blaža Knežević i tom prilikom ukazao na odlične odnose Srbije i Mađarske koji su na istorijski najvišem nivou.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
subota, 5. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja