17. februar 2023. Učesnici sastanka

17. februar 2023. Učesnici sastanka

Petak, 17. februar 2023.

Sastanak predsednika Narodne skupštine sa predsednikom i članovima Poslaničke grupe za JIE Bundestaga

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Josipom Juratovićem i članovima Poslaničke grupe za Jugoistočnu Evropu Bundestaga Borisom Mijatovićem i Tomasom Hakerom.


Sagovornici su politički dijalog između dve zemlje ocenili kao kvalitetan i redovan, te ukazali na činjenicu da su Srbiju za manje od godinu dana posetili brojni nemački zvaničnici, kao i na značaj najavljenog učešća predsednika Srbije Aleksandra Vučića na 59. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Bilateralni odnosi Srbije i Nemačke u svim oblastima ocenjeni su kao vrlo dobri, a u sferi ekonomije odlični. „Nemačka je naš vodeći privredni partner, među najvećim investitorima i najvažniji bilateralni donator. Nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 80.000 radnika i nadamo da će, u što skorijoj budućnosti, taj broj dostići 100.000“, rekao je dr Orlić.

Poslanici Bundestaga pozdravili su napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti reforme pravosuđa i naglasili podršku Nemačke nastojanjima koja Srbija preduzima na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, na čemu je dr Orlić zahvalio. „Uprkos značajnim i potvrđenim rezultatima, naš evropski put ostaje opterećen pitanjem dijaloga Beograda i Prištine, u kojem, principijelno i na svim nivoima, sprovodimo politiku mira i stabilnosti i tražimo kompromisno rešenje, iako se sa suprotne strane suočavamo sa opasnim, jednostranim potezima, sa očiglednom namerom da se dijalog u potpunosti uništi. Tražimo neodložno uspostavljanje ZSO, na koju čekamo već deset godina, a Kurti otvoreno saopštava da je neće formirati nikada. Zahtevamo da se obezbede uslovi za bezbedan život srpskog naroda na KiM. Tamo pucaju i na decu samo zato što su Srbi, i kada politički predstavnici srpskog naroda na KiM danas kažu da ljudi žive teže nego ikada – govore istinu“, rekao je dr Orlić, dodajući da priznanje za ozbiljan i odgovoran odnos prema dijalogu predsedniku Aleksandru Vučiću sada otvoreno saopštavaju i zvaničnici iz EU i SAD. Poslanici Bundestaga ukazali su na važnost očuvanja mira i stabilnosti u čitavom regionu, kao i nastavka saradnje u svim oblastima od značaja.

Sagovornici su iskazali spremnost za nastavak međuparlamentarnog povezivanja, prvenstveno kroz razmenu poseta na svim nivoima i zajedničke aktivnosti Poslaničke grupe prijateljstva sa Saveznom Republikom Nemačkom i Poslaničke grupe za JIE Bundestaga. Sastanku je prisustvovala i Aleksandra Tomić, predsednica PGP sa Saveznom Republikom Nemačkom.


Foto galerija


Video (1)

Petak, 17. februar 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva Nemačke i Jugoistočne Evrope Bundestaga 17.02.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
nedelja, 4. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja