16. januar 2023. Predsednik Narodne skupštine i ministar spoljnih poslova Republike Togo

16. januar 2023. Predsednik Narodne skupštine i ministar spoljnih poslova Republike Togo

Ponedeljak, 16. januar 2023.

Sastanak predsednika Narodne skupštine Republike Srbije sa ministrom spoljnih poslova Republike Togo

„Bilateralni odnosi Republike Srbije i Republike Togo tradicionalno su prijateljski, a značajan impuls njihovom intenziviranju predstavljaće jačanje saradnje u svim oblastima od interesa, za šta postoji iskreno opredeljenje obe strane“, poručeno je na današnjem sastanku predsednika Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimira Orlića sa ministrom spoljnih poslova Republike Togo Robertom Disejom.


Tokom otvorenog i sadržajnog razgovora, sagovornici su izrazili spremnost za produbljivanje saradnje između dva parlamenta, prvenstveno kroz aktivno angažovanje Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Togo, čija je predsednica Jana Mateović takođe prisustvovala sastanku. Predsednik NS RS zamolio je ministra Diseja da prenese poziv za posetu Javi Džibudži Čegan, predsednici Narodne skupštine Republike Togo, ističući da bi ova poseta bila istorijska i značajno doprinela sveukupnim odnosima dve države.

Dr Orlić je poručio da Srbija duboko ceni kontinuiranu podršku R. Togo teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje. „Odluka Vaše države da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“ za nas je od izuzetnog značaja i na tome posebno zahvaljujemo. To danas ne znači samo biti na istoj strani sa Srbijom – to danas znači biti na strani međunarodnog javnog prava“, rekao je predsednik NS RS. Ministar Disej iskoristio je priliku da zahvali rukovodstvu Republike Srbije na „probuđenoj svesti o važnosti odbrane međunarodnog javnog prava i očuvanja Kosova i Metohije kao sastavnog dela Republike Srbije“. „Srbija i zemlje Afrike gaje čvrste, višedecenijske veze i, ako to već nije slučaj, sve afričke države bi trebalo da stanu na stranu Srbije. Budite uvereni u našu rešenost da Srbiju podržimo na svim poljima i u svakoj prilici“, rekao je ministar Disej.

Predsednik NS RS izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša između Vlade Republike Togo i Vlade Republike Srbije, ističući da je reč o jednom u nizu načina kako saradnja dve zemlje može da se dodatno unapredi. S tim u vezi, na agendi razgovora našla se i tema jačanja ekonomske saradnje, prvenstveno uvećanja trgovinske razmene, ali i saradnje u oblastima poljoprivrede, farmacije, informacionih tehnologija, obrazovanja i kulture.


Foto galerija


Video (1)

Ponedeljak, 16. januar 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa ministrom spoljnih poslova Republike Togo 16.01.2023.