15. decembar 2022. Predsednik Narodne skupštine i ambasador Republike Azerbejdžan

15. decembar 2022. Predsednik Narodne skupštine i ambasador Republike Azerbejdžan

Četvrtak, 15. decembar 2022.

Sastanak predsednika Narodne skupštine Republike Srbije sa ambasadorom Azerbejdžana

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić i ambasador Republike Azerbejdžan Nj. E. Kamil Hasijev razgovarali su danas o daljem unapređenju prijateljskih bilateralnih odnosa koji su, kako su istakli, zasnovani na međusobnom razumevanju, zajedničkom poštovanju principa međunarodnog prava i strateškom partnerstvu dve države.


Snažan impuls jačanju odnosa, kako je ocenio dr Orlić, daje i izuzetan lični odnos predsednika Srbije i Azerbejdžana, Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, tokom čije nedavne posete Beogradu je potpisan i Memorandum o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo dve države. Ambasador Hasijev je naglasio da je pomenuti Memorandum jedini dokument ove vrste koji je Azerbejdžan potpisao sa nekom evropskom zemljom, što jasno govori o bliskosti i otvorenosti za dalje unapređenje saradnje u svim oblastima.

Dr Orlić je zahvalio Azerbejdžanu na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i principijelnom stavu u pogledu nepriznavanja tzv. „Kosova“. Govoreći o teškoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, poručio je da je život Srbima na KiM postao nemoguć. „Narod više ne želi da trpi teror i laži o formiranju ZSO, osnovne obaveze iz Briselskog sporazuma na koju se čeka već deset godina. Ljudi su suočeni i sa fizičkim napadima, hapse ih bez razloga i dokaza, a sve kako bi ostalim Srbima poslali poruku: „Možemo šta nam se prohte, vama ovde života nema i najbolje je da nestanete“. To i jeste cilj Kurtija – proterati srpski narod sa KiM“, poručio je dr Orlić i dodao: „Svima je jasno, pa i onima kojima je teško da to priznaju – predsednik Aleksandar Vučić predstavlja stranu koja se bori za mir uprkos nemogućim uslovima, a Kurti uvek jedinu stranu koja pokušava da mir uništi. Priština za svoje neljudsko ponašanje čak drsko traži nagradu u vidu članstva u međunarodnim organizacijama. Ko to podrži, direktno podržava uništavanje mira i gaženje svih sporazuma“.

Ambasador Hasijev potvrdio je da su odlični bilateralni odnosi Srbije i Azerbejdžana zasnovani prvenstveno na insistiranju dve države da se poštuju međunarodno javno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet svake zemlje. „Bez toga nema ni zemlje, ni bezbednosti, i naš stav po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije je jasan i principijelan“, rekao je ambasador Hasijev.

Tokom sastanka je iskazana spremnost za dalje produbljivanje i jačanje sveukupne saradnje, sa posebnim fokusom na oblasti ekonomije, energetike i poljoprivrede. Najavljen je zajednički rad na intenziviranju međuparlamentarne saradnje, kojoj će doprinos dati aktivnosti i kontakti poslaničkih grupa prijateljstva. Predsednik NS RS izrazio je zadovoljstvo zbog učešća delegacije Azerbejdžana na 60. Generalnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje, koja je prošle nedelje održana u Beogradu.


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 15. decembar 2022. | sastanak predsednika Narodne skupštine i ambasadora Azerbejdžana u Republici Srbiji 15.12.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30