2. mart 2023.  Sastanak predsednice Poslaničke grupe prijateljstva grupe sa Gruzijom sa  članovima delegacije Gruzije

2. mart 2023. Sastanak predsednice Poslaničke grupe prijateljstva grupe sa Gruzijom sa članovima delegacije Gruzije

Četvrtak, 2. mart 2023.

Sastanak predsednice Poslaničke grupe prijateljstva grupe sa Gruzijom sa članovima delegacije Gruzije

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Gruzijom Dubravka Filipovski sastala se u Domu Narodne skupštine sa članovima delegacije Parlamenta Gruzije Bekom Odišarijem, predsednikom Odbora za dijasporu i kavkasko pitanje, Nodarom Turdzeladzeom, zamenikom predsednika Odbora za dijasporu i kavkasko pitanje, Gelom Samkaralijem, zamenikom predsednika Odbora za agrarna pitanja i Ilijom Koberidzeom, otpravnikom poslova Gruzije u Republici Srbiji.


Predsednica Filipovski je na početku sastanka poželela dobrodošlicu delegaciji parlamenta Gruzije i istakla da Poslanička grupa prijateljstva sa Gruzijom broji 14 narodnih poslanika.

Ocenila je da su odnosi dveju zemalja dobri i tradicionalno prijateljski, ali da u ekonomskom smislu postoje potencijali sa unapređenje saradnje.

Predsednica Filipovski je navela da je neophodno raditi na jačanju privredne saradnje i povećanju robne razmene, i izrazila nadu da će u skorijoj budućnosti biti uspostavljena direktna avio linija Beograd- Tbilisi, u cilju podsticanja turističke razmene.

Dubravka Filipovski je podsetila da je predsednik Parlamenta Gruzije bio u zvaničnoj poseti Srbiji 2019. godine, i tom prilikom je potpisan Sporazum o partnerstvu dveju država.
Predsednica PGP sa Gruzijom je upoznala sagovornike sa problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji i istakla da Srbija nikada neće priznati nezavisnost tzv. države Kosovo.

Zahvalila je Gruziji na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i istakla da dve zemlje dele zajedničke vrednosti i principijelno zastupaju pozicije poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih zemalja.

Članovi delegacije Gruzije su upoznali Filipovsku sa perspektivama Gruzije u evropskim integracija i istakli da rukovodstvo Gruzije radi na implementaciji preporuka Evropske komisije (EK) koje su joj date radi dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. S tim u vezi, interesovali su se za naša iskustva u evropskim integracijama, imajući u vidu da je Srbija dobila status kandidata 2012. godine. Istakli su da su im veoma dragocena naša saznanja i preporuke, i ocenili da uzajamne posete parlamentaraca mogu dati veliki doprinos evropskim integracijama Gruzije.

Parlamentarci Gruzije su naveli da dve zemlje imaju dosta sličnosti i da su one upravo zdrav temelj za razvijanje prijateljstva. O dobrim odnosima dve zemlje svedoče i uzajamne posete visokih zvaničnika „Dva naroda povezuje i ista veroispovest“, ocenili su parlamentarci Gruzije.

Na kraju sastanka, sagovornici su izrazili nadu da će u skorije vreme biti otvorena ambasada Srbije u Gruziji, kao i ambasada Gruzije u Srbiji. Takođe, naglasili su da postoji prostor za unapređenje saradnje na svim poljima i dodali da bi jačanju saradnje doprinele uzajamne posete na nivou radnih tela, odbora za spoljne poslove i članova poslaničkih grupa prijateljstava.