21. septembar 2023. Predsednica Odbora za evropske integracije u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Kipra u Srbiji

21. septembar 2023. Predsednica Odbora za evropske integracije u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Kipra u Srbiji

Četvrtak, 21. septembar 2023.

Sastanak predsednice Odbora za evropske integracije i novoimenovanog ambasadora Kipra u Srbiji

Predsednica Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Elvira Kovač ugostila je danas novoimenovanog ambasadora Kipra u Republici Srbiji Andreasa Fotijua, kojem je tom prilikom poželela dobrodošlicu i uspeh tokom mandata koji mu je dodeljen u Srbiji.


Kovač je istakla da održava čvrste veze sa kolegama iz Parlamenta Kipra, te da Srbija i Kipar imaju tesnu saradnju i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u kojoj pružaju međusobnu podršku u pitanjima od obostranog značaja. Na interesovanje ambasadora objasnila je način rada Odbora za evropske integracije Narodne skupštine i način na koji sarađuje sa Vladom Republike Srbije i Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje, kao i kontrolne uloge Odbora u usklađivanju zakonodavstva sa standardima EU. Kovač je istakla da proces evropskih integracija Zapadnog Balkana, zasenjen sukobima u Ukrajini, ali da je Srbija u potpunosti spremna da otvori Klaster 3 i čeka signal Evropske unije da to i učini. Navela je da Srbija napreduje u svim oblastima koja se tiču procesa ulaska u EU, što je ocenila i Evropska komisija u poslednjem izveštaju. Izrazila je uverenje i da će se proces evointegracija celog Zapadnog Balkana ubrzati po davanju statusa kandidata za EU Ukrajini i Moldaviji.

Fotiju je iskoristio priliku da se zahvali na dobrodošlici i izdvojenom vremenu predsednici Odbora, navodeći da će u zvaničnu posetu Srbiji boraviti parlamentarna delegacija Kipra od 26. do 28. septembra, te da će i tom prilikom biti ukazana prilika za produbljivanje parlamentarne saradnje. Naglasio je da je Kipar zemlja koja se zalaže za ubrzanje procesa priključenja Srbije i Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, i da se taj proces ne sme izgubiti iz fokusa u EU, a da je ta poruka glasno prenesena i Kraljevini Španiji koja je preuzela predsedavanje Savetom EU. Složio se sa Kovač da otvaranje klastera mora da se ubrza, kako javnost u Srbiji ne bi izgubila zainteresovanost za pristupanje ovoj zajednici i kako bi se umanjio zamajac evroskepticizma koji raste na Zapadnom Balkanu. Fotiju je tokom razgovora podvukao da Kipar neće promeniti poziciju kada je reč o KiM, i izrazio zahvalnost na zalaganju Srbije u PS SE po pitanju kipranskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Ambasador je poručio i da će tokom svog mandata posebnu pažnju posvetiti produbljivanju bilateralnih odnosa dve zemlje, pogotovo u oblastima ekonomije, investicija, turizma i kulture.

Sagovornici su razgovarali i o susretima na međunarodnim forumima koji će uslediti narednih meseci, konstruktivnoj poziciji koju Srbija održava u dijalogu Beograda i Prištine, i pored samovolje Aljbina Kurtija i njegovih jednostranih poteza koji ugrožavaju srpski narod na KiM. Kovač i Fotiju razgovarali su i o problemu nelegalnih migranata sa kojima se obe zemlje suočavaju i načina da se ovaj izazov reši na što bezbolniji način za narod koji napušta područja obuhvaćena ratnim sukobima.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4