9. decembar 2020. predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Nj.E. Atilom Pinterom

9. decembar 2020. predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Nj.E. Atilom Pinterom

Sreda, 9. decembar 2020.

Sastanak predsednice Odbora za evropske integracije Elvire Kovač sa ambasadorom Mađarske u Srbiji

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač sastala se danas sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Nj.E. Atilom Pinterom i tom prilikom razgovaralo se o daljem unapređenju parlamentarne saradnje.


Na početku sastanka, ambasador je čestitao predsednici Odbora na izboru za potpredsednicu Narodne skupštine, i izrazio zadovoljstvo što je na mestu potpredsednika, pripadnik mađarske manjine.

Elvira Kovač je upoznala ambasadora sa delokrugom rada Odbora, na čijem je čelu i informisala Pintera da je u Narodnoj skupštini formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Mađarskom, koju čini 49 narodnih poslanika, što dodatno pruža mogućnost za intenziviranje saradnje dva parlamenta.

U razgovoru koji je usledio, sagovornici su zaključili da su odnosi Mađarske i Srbije na visokom nivou, i dodali da ni aktuelna situacija, odnosno kriza izazvana Korona virusom nije sprečila da se saradnja nastavi uzlaznim putem.

Ambasador je podvukao da će Mađarska nastaviti da pruža političku i ekspertsku podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i ukazao na dobre rezultate Srbije u oblasti ekonomije, u borbi sa pandemijom, izazvanom Korona virusom i dobro sprovedenim parlamentarnim izborima.

Elvira Kovač je iskoristila priliku da se zahvali ambasadoru na mađarskoj podršci napretku Srbije ka EU, kao i na pomoći koju je Budimpešta uputila našoj zemlji, od početka pandemije, u trenucima kada je bilo najteže.

Na kraju sastanka, zaključeno je da su sveukupuni odnosi dve zemlje na visokom nivou i da postoji prostor za dodatno unapređenje međuparlamentarne saradnje kroz uzajamne posete i razmene iskustava parlamentaraca.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4