24. februar 2023. Sastanak potpredsednika Narodne skupštine Usamea Zukorlića sa  ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine

24. februar 2023. Sastanak potpredsednika Narodne skupštine Usamea Zukorlića sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine

Petak, 24. februar 2023.

Sastanak potpredsednika Narodne skupštine Usamea Zukorlića sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine

Potpredsednik Narodne skupštine Usame Zukorlić sastao se u Domu Narodne skupštine sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Nj.E. Elmedinom Konakovićem.


Zukorlić je na početku sastanka naglasio da su odnosi između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine opterećeni istorijom i dodao da se politika Stranke pravde i pomirenja koju on predvodi, između ostalog zalaže za pomirenje i dugoročno ispravljanje odnosa između dva naroda i dve države.

„Srbija vidi Bosnu i Hercegovinu kao najbližeg suseda i kao prosperitetnog i stabilnog partnera za saradnju, što je i politika vrha države“, istakao je potpredsednik Narodne skupštine.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina najznačajniji privredni partner Srbije, kao i da je ekonomska saradnja veoma razvijena, ali i da postoji prostor za produbljivanje saradnje na tom polju.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je na početku sastanka istakao da je prioritet spoljne politike Bosne i Hercegovine stabilnost regiona i razvijanje i popravljanje dobrosusedskih odnosa. Informisao je sagovornike da je imao uspešne sastanke sa rukovodstvom Srbije i da su tom prilikom govorili o regulisanju međudržavne granice, infrastrukturnim projektima, između ostalog i o energetskom projektu koji predstavlja zajednički interes za obe zemlje.

Upoznao je sagovornike sa spoljnom politikom njegove zemlje i govorio o problemu sa kojim se suočavaju, te naveo da je Bosna i Hercegovina među vodećim zemljama u svetu po odlasku ljudi iz zemlje.

Govorilo se o bošnjačkoj nacionalnoj zajednici, te se Zukorlić zahvalio Nj.E. Konakoviću za njegovu zainteresovanost za položaj Bošnjaka u Republici Srbiji.

Sastanku su prisustvovali Milimir Vujadinović predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Bosnom i Hercegovinom i narodni poslanik Zaim Redžepović, koji su zajednički ocenili da dve države vezuje ista kultura, isti jezik i da postoji prostor za buduću saradnju. Istaknuto je da je Poslanička grupa prijateljstva sa Bosnom i Hercegovinom jedna od brojniji u Skupštini, te da broji 92 člana.

Vujadinović je naveo da Srbija poslednjih godina beleži značajan ekonomski i politički napredak, koji prema njegovim rečima treba da se reflektuje i na Bosnu i Hercegovinu. Ukazao je na značaj inicijative „Otvoreni Balkan“, koja predstavlja korak za evropskom kvalitetu života i doprinosi boljoj ekonomskoj saradnji celog regiona.

Na kraju sastanka, sagovornici su se složili da postoji prostor za intenziviranje saradnje u svim oblastima i izrazili nadu da se u skorije vreme organizuju uzajamne posete parlamentaraca.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja