31. avgust 2022. Sastanak potpredsednice Narodne skupštine Snežane Paunović i ambasadora Italije u Srbiji

31. avgust 2022. Sastanak potpredsednice Narodne skupštine Snežane Paunović i ambasadora Italije u Srbiji

Sreda, 31. avgust 2022.

Sastanak potpredsednice Narodne skupštine Snežane Paunović i ambasadora Italije u Srbiji

Potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović razgovarala je danas sa ambasadorom Italije u Republici Srbije Nj.E. Lukom Gorijem, a teme razgovora ticale su se situacije na Kosovu i Metohiji, ali i produbljivanju bilateralne i ekonomske saradnje.


Paunović je na početku sastanka istakala da je u obavezi da uputi posebnu zahvalnost Italiji, koja je zaštitila nealbansko stanovništvo, primarno u Metohiji, u sklopu snaga KFOR, koje su 1999. godine došle na ovo područje. „Italijanski kontingent imao je najhumaniji pristup na događaje koji su se događali na ulicama Kosova i Metohije, neposredno po potpisivanju Kumanovskog sporazuma. Pod takvim okolnostima italijanski kontingent dobio je najteži zadatak, da zaštiti Pećku patrijaršiju i nealbansko stanovništvo u Peći i okolini. Čini mi se da niko nije ni imao kapacitet da na taj način prepozna vrednost svetinje o kojima govorimo, a onda i opasnosti koja im je pretila,“ navela je potpredsednica. Ona je tom prilikom istakla da poštovanje tradicije Srbije od strane Italije ne može niko da zanemari, te se zahvalila u svoje lično ime i ime naroda koji je ostao na ovim prostorima, ali i svih onih koji su raseljeni u centralnoj Srbiji i nisu imali priliku da se vrate na ovo područje.

Ambasador se zahvalio potpredsednici na rečima koje je uputila Italiji i dodao da će njegova zemlja ponovo preuzeti komandu nad KFOR od oktobra ove godine, te da će kontingent biti proširen i brojati 1000 ljudi. Dodao je da Italija podržava pregovore Beograda i Prištine i naveo da je vidno da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao izuzetno konstruktivan pristup. Istakao je da će Italija nastaviti da ima balansiran stav i pratiti sa pažnjom nastavak dijaloga, jer kako je rekao Italija razume potrebe Srbije i shvata koliko je važno da se odnosi normalizuju, te da tu ne bude prostora za nikakve unilateralne poteze. Ambasador je u otvorenom razgovoru naveo i to da kao članica Kvinte Italija insistira na tome da se dođe do formiranja zajednice Srpskih opština na Kosovu i Metohiji. „Ne tražimo obostrano priznanje, već tražimo normalizaciju odnosa, a na vama je šta će normalizacija odnosa podrazumevati. Uvek ističemo koliko je važan dijalog, kao jedini instrument pregovaranja i apsolutno osuđujemo i smatramo da ne sme biti nikakvih unilateralnih poteza koji dovode samo do nestabilnosti regiona“. On je dodao da će Italija sa velikim interesovanjem ispratiti i sednicu Narodne skupštine, na kojoj će izveštaj podneti Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U nastavku razgovora, sagovornici su se složili da su bilateralni odnosi na zavidnom nivou, a Gori je naveo da će njegov zadatak, između ostalih biti i uspostavljanje kontakata narodnih poslanika, nakon parlamentarnih izbora koji će se i Italiji održati u septembru.

Paunović i Gori su se takođe saglasili da su zajednički ciljevi svakako produbljivanje ekonomske saradnje dve zemlje, s obzirom da je Italija i jedan od najvećoj investitora u Srbiji. Potpredsednica je tom prilikom navela da je Srbija dostigla nivo jedne stabilne zemlje za potencijalne ulagače i investitore i izrazila uverenost da će ekonomski odnosi nastaviti uzlaznom putanjom. Za kraj sastanka Paunović je navela da će pružiti podršku bilo kojoj inicijativi od strane Ambasade koja bi rezultirala produbljivanju saradnje.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
sreda, 30. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja