12. oktobar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić sa poslanikom  Evropskog parlamenta i članom Odbora za spoljne poslove Žan-Lin Lakapelom

12. oktobar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić sa poslanikom Evropskog parlamenta i članom Odbora za spoljne poslove Žan-Lin Lakapelom

Sreda, 12. oktobar 2022.

Sastanak potpredsednice Narodne skupštine Sandre Božić sa poslanikom Evropskog parlamenta

Potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić sastala se u Domu Narodne skupštine sa poslanikom Evropskog parlamenta i članom Odbora za spoljne poslove Žan-Lin Lakapelom.


Božić je na početku sastanka istakla da dve zemlje karakteriše odlična saradnja na svim nivoima, naročito na predsedničkom, imajući u vidu da su u proteklom periodu organizovani susreti dva predsednika.

Ukazala je na mogućnost unapređenja ekonomske saradnje, istakavši da je Srbija prepoznata kao pogodna destinacija za strane investicije. Pomenula je važnost inicijative „Otvoreni Balkan“, koja je okarakterisana kao inicijativa za mir, stabilnost i bolji život, a koja doprinosi ekonomskom razvoju, turizmu i razmeni robe među državama Zapadnog Balkana, a bitna je i za evropske integracije država ovog regiona.

Sandra Božić je istakla da je spoljnopolitički cilj Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji i podvukla da se rukovodstvo Srbije zalaže za očuvanje naših nacionalnih interesa i poštovanje međunarodnog javnog prava.

Potpredsednica je upoznala sagovornika sa unutrašnjom politikom naše zemlje, osvrnuvši se na problem sa kojim se suočavaju naši građani na Kosovu i Metohiji. U tom smislu istakla je da je Srbija opredeljena za dijalog i mirno rešavanje otvorenih pitanja, uz poštovanje međunarodno prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Sagovornici su razgovarali o izazovima sa kojima se susreće cela Evropa, a Božić je istakla da u okolnostima kada je ugrožen mir u svetu, treba da budemo svesni da smo svi na istom zadatku i da se Srbija jasno opredelila za poštovanje osnovnih principa međunarodnog javnog prava.

Poslanik Evropskog parlamenta Žan-Lin Lakapel je izrazio podršku za članstvo Srbije u EU i dodao da će se lično angažovati da se u Evropskom parlamentu predstavi realna situacija u Srbiji, po pitanju Kosova i Metohije.

Na kraju razgovora, sagovornici su ocenila da postoji prostor za unapređenje međuparlamentarne saradnje, kroz uzajamne posete narodnih poslanika.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5