31. avgust 2022. Sastanak potpredsednice Narodne skupštine Sandre Božić sa ambasadorom Italije u Srbiji

31. avgust 2022. Sastanak potpredsednice Narodne skupštine Sandre Božić sa ambasadorom Italije u Srbiji

Sreda, 31. avgust 2022.

Sastanak potpredsednice Narodne skupštine Sandre Božić sa ambasadorom Italije u Srbiji

Potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić primila je danas u kurtoaznu posetu ambasadora Italije u Republici Srbiji Nj.E. Luku Gorija, sa kojim je razgovarala o dinamičnim i bliskim odnosima dve zemlje.


Božić je istakla da su bilateralni odnosi veoma razvijeni, kao i susreti na nivou odbora dva parlamenta i delegacija na multilateralnom nivou, ali i da pored parlamentarnih kontakata i ekonomije postoje drugi segmenti na kojima kao društvo može da se postigne saradnja na zavidnom nivou. Božić je upoznala ambasadora sa načinom rada Narodne skupštine i radom neformalne Ženske parlamentarne mreže, koja postoji u Skupštini još od 2013. godine, ističući da je jedan od glavnih ciljeva bila i zastupljenost od 40 odsto narodnih poslanica u prošlom i aktuelnom sazivu.

Gori se zahvalio potpredsednici na izdvojenom vremenu ističući da cilj njegovih današnjih sastanaka obuhvatanje šire slike parlamentarne atmosfere u Narodnoj skupštini. Istakao je i da Italiju očekuju parlamentarni izbori 25. septembra i izrazio uverenost da bez obzira na ishode izbora, saradnja sa Republikom Srbijom ostati na visokom nivou, jer kako je rekao sve političke grupe dele pozitivan stav prema našoj zemlji. Dodao je da i u Italiji postoje kvote koje moraju da se ispoštuju kada je u pitanju rodna ravnopravnost, što je naveo jedan i od njegovih zadataka, aludirajući na promovisanje jednakosti polova. Istakao je da Ambasada priprema projekat promocije ženskog preduzetništva u Srbiji i brojne kulturne događaje u narednom periodu.

Tema razgovora bile su i povećani troškovi energenata, koji će svakako uticati na trgovinu i ekonomiju, kao i energetska diverzifikacija koji je jedna od goruća tema širom Evrope.

Gori je iskoristio priliku da naglasi da Italija izuzetno ceni konstruktivan stav i pristup predsednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju Kosova i Metohije i izdavanja ličnih dokumenata, i dodao da Italija ponovo preuzima komandu KFOR na Kosovu i Metohiji, od oktobra tekuće godine. Božić je istakla da predsednik Vučić veoma decidan u stavu da su mir i stabilnost najvažniji za Srbiju u ovom trenutku i navela da je dijalog jedini put kojim može da se dođe do kompromisnih rešenja. Dodala je da je predsednik Srbije uložio velike napore u poslednjem dijalogu sa privremenim institucijama iz Prištine, i izrazila nadu da će se postići i dogovor u vezi sa registracionim oznakama, ali da druga strana sve češće odbija bilo kakav vid kompromisnih rešenja i dogovora sa Beogradom.

Sagovornici su se saglasili da bi zajednička saradnja mogla da se ostvari i na polju visoke tehnologije, preduzetništva i kulture, s obzirom da je u Srbiji italijanski jezik veoma popularan.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31