26. oktobar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine sa ambasadorom Francuske u Srbiji

26. oktobar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine sa ambasadorom Francuske u Srbiji

Sreda, 26. oktobar 2022.

Sastanak potpredsednice Narodne skupštine Elvire Kovač sa ambasadorom Francuske

Potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač sastala se danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Nj.E. Pjerom Košarom.


Teme sastanka su bile evropske integracije Srbije, aktuelna politička situacija u Evropi i Srbiji.

Potpredsednica Narodne skupštine, koja je ujedno i predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač informisala je ambasadora da će nova ministarka za evropske integracije biti Tanja Miščević, što je ambasador Francuske pozdravio, istakavši da je ona priznati ekspert za ovu oblast.

Pjer Košar je ukazao na odličnu saradnju Srbije i Francuske i dodao da Francuska podržava evropske integracije Srbije i da je Srbiji mesto u EU.

U razgovoru koji je usledio, sagovornici su razgovarali o Izveštaju Evropske komisije, koji će nakon što bude preveden na srpski jezik, biti na dnevnom redu Odbora za evropske integracije, a nakon toga i na plenarnom zasedanju.

Kovač je ukazala na višegodišnju dobru saradnju Narodne skupštine sa nevladinim organizacijama koju smatra važnim segmentom društvenog i političkog života, a naročito na dugogodišnju saradnju sa Nacionalnim konventom o EU.

Potpredsednica Narodne skupštine istakla je da Srbija jasno pokazuje da je njen glavni spoljnopolitički cilj punopravno članstvo u ovoj evropskoj zajednici, ali i dodala da taj proces dugo traje i da je Evropska unija nije dovoljno okrenuta otvaranju novih klastera za Srbiju.

Podvukla je da je dijalog jedino rešenje za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, i dodala da Srbija poštuje međunarodno pravo i odredbe Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Kovač je podvukla da se od Srbije ne sme tražiti priznanje nezavisnog Kosova.

Ambasador Košar je rekao da Francuska podržava nastavak dijaloga i ukazao na važnost da obe strane ispune obaveze koje proizilaze iz potpisanih sporazuma, uključujući i one koji se tiču Zajednice srpskih opština, i da se obe strane odlučno posvete rešavanju preostalih pitanja.

Sagovornici su se osvrnuli i na aktuelnu političku situaciju u Evropi, na posledice krize izazvane sukobima u Ukrajini, naročito u oblasti energetike i privrede.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
utorak, 7. februar

Ceo kalendar dogadjaja